Lecsaptak Pakisztánban Bhutto híveire

Vágólapra másolva!
Benazir Bhutto volt pakisztáni kormányfő pártja szerint több ezer aktivistájukat vették őrizetbe a hatóságok. A rendőrök azonban tagadják ezt. Bhuttóék komoly tüntetést szerveznek a pakisztáni rendkívüli állapot bevezetése ellen, amit a hatóságok szélsőségesek merényleteinek veszélye miatt elleneznek.
Vágólapra másolva!

A Pakisztáni Néppárt (PPP) szerint szerint több ezer aktivistájukat vették őrizetbe csütörtökre virradóra a Pervez Musharraf államfőt bírálók elleni újabb fellépésként. A rendőrség cáfolta, hogy Benazir Bhutto volt miniszterelnök által irányított vezető ellenzéki párt híveit fogták volna le.

A bíróság eközben elrendelte 331 jogász óvadék ellenében történő szabadlábra helyezését a közül a háromezer ellenzéki közül, akiket a rendkívüli állapot szombati bevezetése óta őrizetbe vettek. A pakisztáni főügyész, Malik Mohammad Kajjúm csütörtökön bejelentette: februárra halasztották az eredetileg január közepére tervezett parlamenti választásokat Pakisztánban. Szerinte a rendkívüli állapotot egy vagy két hónap múlva oldják fel.

A PPP megismételte felhívását, amelyben péntekre tiltakozó menetet hirdetett az Iszlámábád közelében fekvő Ravalpindibe, a rendkívüli állapot és az alkotmány hatályának felfüggesztése ellen. Azt követelik, hogy Musarraf mondjon le az elnökivel párhuzamosan betöltött hadsereg-főparancsnoki tisztségéről és a törvényben foglaltak szerint írja ki a választásokat.

A rendőrség azonban öngyilkos merényletek veszélyére hivatkozva előre figyelmeztette Bhutto pártját, hogy nem kapnak engedélyt a tüntetésre. "Nem akarjuk, hogy megismétlődjön a karacsi eset" - mondta Ravalpindi rendőrfőnöke. A múlt hónapban a nyolcéves önkéntes száműzetéséből hazatérő Bhuttót ünneplő tömegben felrobbantott pokolgépek legalább 136 halálos áldozatot követeltek. A hatóságok szerint iszlamista szélsőségesek álltak a támadás mögött, de Bhutto a robbantás után tett nyilatkozataiban bűnrészességgel gyanúsított a kormányhoz és a titkosszolgálathoz közel álló elemeket is.