Tengerár veszélyezteti a brit partokat

Vágólapra másolva!
A megszokottnál sokkal magasabb vihardagály miatt elöntés fenyegeti Kelet-Anglia partjait, amelynek egyes pontjain csütörtök éjjel kiürítés kezdődött.
Vágólapra másolva!

A Nagy-Britannia északi részét uraló alacsony nyomású zóna, az általa keltett szélviharok és a dagály együttes hatására magas tengerárhullám vonul végig az Északi-tengerről kiindulva egészen a délkeleti partokig. A hatóságok tájékoztatása szerint a legveszélyeztetettebb térségek között van Norfolk, Suffolk és Kent grófság.

Norfolk alacsonyan fekvő partvidéki területeiről több száz embert telepítettek ki. A nyílt tengerbe betüremkedő földrajzi alakja miatt ez a grófság van leginkább kitéve a dél felé tartó tengerárnak. A keleti partján lévő Great Yarmouth városát a hatóságok különösen veszélyeztetettnek minősítették; itt 30 ezer homokzsák szétosztását kezdték meg az éjszaka során.

A brit környezetvédelmi hivatal nyolc térségre adott ki súlyos árvízveszély-figyelmeztetést Norfolk és Suffolk grófságokban. A brit kormány vészhelyzeti tanácskozó testülete (COBRA) este két ülést is tartott Gordon Brown miniszterelnök vezetésével.

Hilary Benn környezetvédelmi miniszter csütörtök este közölte: három méter magas vihardagály vonul dél felé az Északi-tengeren, és egyes helyeken megvan annak a kockázata, hogy a sekély parti területekhez érve az árhullám átbukik a partvédelmi rendszereken.

Péntek reggelre várják a tengerár tetőzését

Éjszaka megkezdték a Temze torkolatában lévő, Londont védő gátrendszer, a Thames Barrier lezárását. Ez az 1984-re kiépített, 530 méter széles, több acélkapuból álló mozgatható rendszer azt akadályozza meg, hogy a hasonló vihardagályok a Temzén felhatolva elöntsék London belvárosát. Lezárása nem ritka: elkészülte óta eddig 103 alkalommal történt meg.

Az alacsony vízhozamú Temzét normál körülmények között is alaposan visszaduzzasztják a dagályok, amelyek csúcspontján London folyóján visszafelé áramlik a víz.