Diákok fúrnák meg Rumsfeld vendégtanárságát

Vágólapra másolva!
Aláírásgyűjtéssel és demonstrációkkal akarja elérni az amerikai Stanford Egyetem diákjainak egy csoportja, hogy vendégtanárrá nevezzék ki Donald Rumsfeld korábbi védelmi minisztert. Rumsfeld volt az egyik fő felelőse az iraki háborúnak.
Vágólapra másolva!

Több mint száz diák tiltakozott Donald Rumsfeld volt védelmi miniszter vendégkutatói státusa ellen csütörtökön a kaliforniai Stanford Egyetemen. A tüntető egyetemisták nem akarják a Hoover Intézet kutatói között tudni a posztjáról tavaly novemberben leváltott Rumsfeldet, mondván, hogy ő az, aki megszemélyesíti az Egyesült Államok iraki háborús politikájának kudarcát.

A volt miniszter vendégkutatói státusa ellen aláírásgyűjtés kezdődött: a Stanfordon már csaknem négyezren, diákok és tanárok egyaránt aláírták a tiltakozó ívet. John Raisian, a konzervatív agytröszt igazgatója azonban közölte: Rumsfeld megérdemli a "kiváló vendégkutató" címet.

Az amerikai védelmi miniszterek között Rumsfeld az egyetlen, aki kétszer is irányíthatta a Pentagont: először Gerald Ford, majd George W. Bush elnöksége idején. Richard Nixon alatt az ország NATO-nagyköveteként szolgált.