Közel 400 újfasisztát állítottak elő Prágában

Vágólapra másolva!
396 embert állítottak elő a prágai rendőrök szombaton, amikor szélsőjobb szervezetek nem engedélyezett tüntetést akartak tartani. Az 1938-as németországi pogrom, a hírhedt kristályéjszaka évfordulójára időzített megmozdulást 2000 rendőr oszlatta fel, összesen heten sérültek meg.
Vágólapra másolva!

Összesen 396 személyt tartóztattak le szombaton Prágában, amikor a rendőrség megakadályozta, hogy a Fiatal Nemzeti Demokraták elnevezésű szélsőjobboldali szervezet felvonulást tartson a régi zsidónegyedben. A letartóztatottak közül 96-an külföldiek. Igazoltatás és kihallgatás után mindegyiket szabadon bocsátották.

"Három személy ügyében hatóság elleni támadás címén bírósági eljárást indítunk. 200 személy esetét pedig szabálysértésnek minősítettük" - közölte egy rendőrségi szóvivő. Az adatok még nem véglegesek, mert a rendőrség minden anyaga még nincs összesítve.

Összesen közel 2000 rendőrt vetettek. A sérültek közül hét embert kellett kórházban kezelni, köztük egy rendőr és hat tüntető volt. Mindannyian fejsérülést szenvedtek, többnyire macskakövektől. Egyikük sérülése sem súlyos.

A zavargásokban 400 neonáci vett részt, akiket a rendőrök nem engedtek be a belvárosba, ahol 1000-1200 anarchista tüntetett ellenük. A rendőrök a neonáciktól gumibotokat, késeket, gázpisztolyokat, pirotechnikai eszközöket és láncokat koboztak el. A rendőrség fellépését mind a kormányoldal, mind az ellenzék jónak és szakszerűnek minősítette, amely megelőzte az összecsapásokat és az anyagi károkat. "Ott voltam a helyszínen, s elmondhatom, hogy a rendőrség beavatkozása nagyon szakszerű, jó volt" - jelentette ki Frantisek Bublan korábbi szociáldemokrata belügyminiszter.

A Fiatal Nemzeti Demokraták szervezete a menetet az iraki beavatkozás elleni tiltakozásnak minősítette. A hatóságok viszont provokációnak tartották a zsidók elleni 1938-as németországi pogrom, a hírhedt "kristályéjszaka" évfordulójára időzített megmozdulást, és ezért nem engedélyezték.