Lavinák zúdultak osztrák országutakra

Vágólapra másolva!
Egy méteres hó hullott vasárnapra Ausztria több tartományában. Hágók váltak járhatatlanná, és halálos áldozatokat is követelő balesetek történtek az utakon. A friss hónak egyelőre a sízők sem örülhetnek, mert a négyes fokozatú lavinaveszély miatt a síparadicsomok megközelíthetetlenek.
Vágólapra másolva!

Súlyos közlekedési gondokat okozott a havazás Ausztriában a hét végén. Vasárnapig az ország nyugati és középső vidékein, Vorarlbergtől Alsó-Ausztriáig, az Alpok vonulatai mentén csaknem egy méternyi hó hullott. A déli és keleti körzetek kivételével az alpesi ország nagy részén szakadatlanul esik a hó. Bécsben vasárnap reggel kezdett el havazni. A meteorológiai intézet a következő napokra sem jósol javulást.

A vorarlbergi Langen am Arlbergből rekordmennyiségű, 147 centiméternyi havat jelentettek. A tartományban két közútra lavina zúdult. A hó borította utakon számos baleset történt, ezek két helyen halálos áldozatokat is követeltek. Jó néhány hágó járhatatlanná vált, Vorarlberg tartományban a lechi és zünsi síparadicsom szombat délután óta megközelíthetetlen az akut lavinaveszély miatt.

Az autópályák és országutak magasabb részeken áthaladó szakaszain kötelezővé tették a hólánc használatát. Vorarlberg, Tirol, Salzburg és Stájerország tartományban négyes fokozatúra emelték a lavinaveszély szintjét. Különösen a meredek hegyoldalakon áll fenn annak a veszélye, hogy a friss porhóból képződött táblák hirtelen megcsúsznak.

A sűrű havazást heves orkánok kísérték. Több helyütt is mértek óránkénti 120-140 kilométer sebességű széllökéseket. A viharos erejű szél több méteres hótorlaszokat emelt, máshol betemette a mélyedéseket. A tiroli Söldenben egy ötvenhárom éves, testi fogyatékos férfi megfagyott, mert az eljegesedett töltésoldalon a vízelvezető csatornába zuhant.