Zavargások törtek ki a lelőtt olasz drukker miatt

Vágólapra másolva!
Tévedésből lelőtt egy rendőr egy olasz futball-szurkolót, amikor verekedés tört ki két csoport között egy autópálya-pihenőben. A 26 éves áldozat, Gabriele Sandri a Lazio meccsére igyekezett, a pihenőhelyen összekülönböző két csoportról azóta kiderült, nem focidrukkerek voltak. A rendőrség szerint Sandrit egy figyelmeztető lövés ölte meg, miközben autójában ült. A hírre szinte minden stadionban megtámadták a szurkolók a rendőröket, a felbőszült drukkerek megostromolták az olasz Olimpiai Bizottság székházát és egy rendőrőrsöt is Rómában, valamint lezártak egy hidat is. Számos rendőr megsérült.
Vágólapra másolva!

Az olasz hatóságok szerint "tragikus hiba" történt, amikor a rendőrök közbeléptek egy Arezzo melletti autópálya-pihenőben kialakult konfliktusban. Az egyik rendőr, hogy megakadályozza az erőszakot, figyelmeztető lövést adott le, ezzel azonban megölte egy 26 éves Lazio-drukkert, Gabriele Sandrit. A férfi a pihenőhelyen parkoló kocsiban ült.

A rendőrség először azt feltételezte, hogy a római Lazio és a Juventus szurkolói között alakult ki konfliktus, később azonban beismerték: nem drukkerek összecsapásáról volt szó - írja a BBC. "Tragikus hiba történt" - nyilatkozta Vincenzo Giacobbe, Arezzo rendőrfőnöke. "A járőr azért avatkozott közbe, hogy megelőzzön két csoport közötti verekedést, akikről utóbb kiderült: nem futballdrukkerek voltak" - mondta. A korábbi sajtóhírek szerint a drukkert a verekedés közben ölték meg. A rendőrségi vizsgálat még zajlik.

"Lövést kapott"

Az arezzói rendőrség szerint munkatársaik két járőkocsival a sztráda ellenkező oldalán álltak meg, és bekapcsolták szirénáikat amikor kiabálást hallottak, majd észrevették, hogy a pihenőben három autó utasai összeverekedtek. A rendőrök figyelmeztető lövéseket adtak le, mire mind a három kocsi folytatta útját, és a rendőrségi közlemény szerint egy utas az egyik járműben "lövést kapott".

A Sandrit szállító kocsi még pár kilométert haladt a legközelebbi lehajtóig orvosi segítségért. A mentősök azonban már nem tudtak segíteni rajta - közölte a rendőrség. A lövéseket leadó rendőrtisztről csak annyit mondtak, hogy tapasztalt kolléga, de nevét nem árulták el.

Az áldozat, Gabriele Sandri Rómában dj-ként dolgozott, és több Lazio-szurkolóval Milánóba tartott a Lazio-Inter meccsére. A meccs a gyilkosság miatt elmaradt, más vasárnapi mérkőzések pedig tízperces késéssel kezdődtek, mert a lelátókon az elhunyt szurkolóra emlékeztek - írja a BBC.

Zavargások, hídblokád

A halálhír az olasz szurkolók körében óriási felháborodást keltett. Villámgyorsan elterjedt az egész országban, aminek hatására szinte minden stadionnál megtámadták a drukkerek a rendőröket. Bergamóban, ahol Atalanta-AC Milan-meccset rendeztek, a drukkerek összecsaptak a rendőrökkel. A meccset a kezdőrúgás után tíz perccel leállították, mert a lelátókról a tömeg megpróbált bejutni a pályára, és ledönteni a korlátokat.

A Lazio és az Inter el sem kezdett meccsén a két együttes szurkolói erőiket egyesítve kövekkel megdobáltak egy rendőrségi épületet, ezenkívül több rendőrautót felborítottak. A rendőrök elleni támadásokban több rendfenntartó szenvedett könnyebb sérüléseket. Az Inter szurkolói is tiltakozó menetet szerveztek. Szinte minden stadionban azt skandálták a szurkolók, hogy "Rendőrök, gyilkosok!".

Este több száz ember támadta meg az Olasz Olimpiai Bizottság római székházát, amely az Olimpiai Stadion közelében van. A tömeg betörte a székház ablakait, a bent tartózkodók - a biztonsági szolgálat alkalmazottai - elbarikádozták magukat. A római olimpiai stadion melletti rendőrlaktanyára kétszáz fős, kövekkel és botokkal felfegyverzett tömeg támadt. A futball-szurkolók ablakokat törtek be, kocsikat és egy rendőrségi buszt gyújtottak fel, majd összecsaptak a rendőrökkel. A maszkos drukkerek Rómában kukákkal és fémtárgyakkal blokád alá vették a Tevere egyik közeli hídját is.

Fotó: MTI
A szurkolók motorjai (További képekért kattintson!)

Az összecsapásoknak már több, a jelentések szerint könnyebb sérültje van, a BBC számos megsérült rendőrről tud. A CNN szerint 10 rendőr szerzett könnyebb sérüléseket. A RAI olasz állami televízió és egy magántársaság operatőre is megsérült a zavargások során.

"Aggasztó helyzet"

Romano Prodi miniszterelnök rendkívül aggasztónak nevezte a kialakult helyzetet. Prodi azonnal megbeszélésre hívta Giuliano Amato belügyminisztert és Antonio Manganelli rendőrfőkapitányt. "Még vizsgáljuk a történteket, de ígérhetem, hogy nagyon keményen fellépünk a tettes ellen" - mondta Manganelli. Kormánykörökből olyan hírek is kiszivárogtak, melyek szerint akár a bajnoki küzdelmeket is felfüggeszthetik, az azonban biztosnak tűnik, hogy hétfőtől megtiltják a drukkereknek, hogy csapataik idegenbeli meccseire utazzanak.

A rendőrfőnökök, fulball-vezetők és politikusok hétfőn tárgyalnak a további intézkedésekről.

Az olasz kormány áprilisban jelentette be, törvényt hoznak a futball-huliganizmus ellen. A bejelntést egy februári szicíliai mérkőzésen történt tragádia előzte meg, amikor a drukkerek összecsapásai során egy rendőr életét vesztette.