Az ERRC vizsgálná Fini romaellenes kijelentéseit

Vágólapra másolva!
Vizsgálat indítását indítványozza az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) az olasz főügyészségen Gianfranco Fini, az olasz szélsőjobboldali Nemzeti Szövetség (AN) vezetőjének romaellenes kijelentései ügyében. A szervezet ugyanezzel a kéréssel fordult az ottani diszkriminációellenes hivatalhoz és újságíró-szövetséghez.
Vágólapra másolva!

A budapesti székhelyű ERRC a levelében felidézte Fini rasszista kijelentéseit, amelyet a politikus három nappal az után tett, hogy az olasz hatóságok őrizetbe vettek egy romániai állampolgárságú roma férfit, aki egy olasz asszony meggyilkolásával gyanúsítanak. Az AN elnöke azt állította, hogy a romák "nem tekintik erkölcstelennek, és gyakorlatilag törvényesnek tartják a lopást". Fini szerint továbbá a romák nem csinálnak lelkiismereti kérdést abból, hogy elrabolt vagy saját gyermekeiket koldulásra kényszerítik. A politikus azt is kijelentette, hogy "ilyen kultúrájú nép esetében értelmetlen integrációról beszélni".

Fini szavait a Corriere della Sera olasz napilap közölte. Az ERRC levelében szorgalmazta, hogy vizsgálják ki a lap felelősségét, amiért a rasszista jellegű kijelentéseket mindenféle szerkesztői megjegyzés nélkül közölte.

A szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Fini közszereplőként tett kijelentései, illetve ezek megjelenése a sajtóban hozzájárult a romákkal szembeni ellenséges érzelmek fokozódásához Olaszországban.