Motoros fűrésszel tiltakozik a nácik ellen egy bajor városka

Vágólapra másolva!
Megelégelte egy kis bajor városka, Grafenberg, hogy már-már neonáci zarándokhellyé vált egy náluk lévő háborús emlékmű. A rendszeres újfasiszta meneteket rendre hangos zsidó dalokkal, motorosfűrész-bőgetéssel, koncentrációs táborokban csontra soványodott rabok képével fogadják a dühös lakók.
Vágólapra másolva!

Sajátos polgári ellenállással tiltakozik egy kis bajor városka a rajta rendszeresen átvonuló neonáci menetek ellen. Legutóbb vasárnap vonultak az újfasiszták - körülbelül 200-an, feketébe öltözve, dobszóra. A helyi lakosok azonban nem nézték ölbe tett kézzel a menetet: néhányan fehér lepelbe öltöztek, hátukra koncentrációs táborok áldozatainak életnagyságú fotóját tűzték, megafonokból Jóm Kippur-dalokat játszottak aláfestő zeneként. Ráadásul valakik az auschwitzi tábor bejáratáról ismerős "A munka szabaddá tesz" szlogent függesztették ki a középkori városkapura - amelyen keresztül az újfasiszták is átmasíroztak.

A "Wehrmacht elesésére emlékezünk" táblák alatt vonuló neonácikat a 15. századi homlokzatokra függesztett, csontra soványodott zsidó rabok képei fogadták. Néhányan meghátráltak közülük, de a többség csak elfordította a fejét vagy mosolygott - írja a brit The Times. Az újfasiszták végigmasíroztak a falun az esőben, hogy elhelyezzék koszorúikat a Michelsbergnél - egy német háborús emlékmű előtt.

A faluban szinte havonta rendeznek felvonulást a szélsőségesek, már-már egyfajta szélsőjobbos zarándokhellyé vált. Ebben feltehetően közrejátszik, hogy a település határában állítólag egy ősi germán temetkezési hely fekszik. De a brit lap szerint az is állhat a dolog mögött, hogy a szélsőjobb Németországi Nemzeti Párt bajorországi képviselői helyekre pályázik.

A rendszeres menetek késztették arra Grafenberg lakóit, hogy privatizálják az emlékmű környékét. A neonáci gyűléseket pedig hangos zenével, motoros fűrészek bőgetésével, lábasok kongatásával zavarják. A most vasárnapi menetet ellen azonban csendben, csak a képekkel tiltakoztak, ám ahogy a menet átvonult a piactéren, néhányan kiáltozni kezdték: "Nácik, haza!" - írja a The Times.