Megvonnák a tiszteletet a japán öngyilkosoktól

Vágólapra másolva!
A japán kormány szerint újra kell gondolni a nemzet öngyilkossághoz való hozzáállását. Japánban ugyanis az öngyilkosság elfogadott, az élet "tisztességes lezárásának" tartják, emiatt viszont naponta akár 90-en is véget vetnek önkezükkel az életüknek. A kormány szerint elismerés helyett végre kétségbeesett emberekként kellene az öngyilkosokra tekinteni.
Vágólapra másolva!

A japán kormány egy úgynevezett "öngyilkosszámláló fehér papírt" hozott nyilvánosságra, amely egy 9 pontból álló javaslatot tartalmaz azzal kapcsolatban, hogyan kellene a jövőben megítélni az öngyilkosságot, és hogyan kellene kezelni a próbálkozókat. A pontok között szerepel például tanácsadók képzése és telefonos segélyvonal létrehozása is - írta a The Times.

Hétfő és március

A fehér papír szerint többet kellene tudniuk a japánoknak az öngyilkosság következményeiről, és fel kellene készíteni őket arra, hogy felismerjék azokat a jeleket, amelyek arra engednek következtetni, hogy valaki kiábrándult, kétségbeesett, és esetleg öngyilkosságot követhet el. Emellett meg kell teremteni a hátteret ahhoz, hogy segíteni tudjanak azoknak, akik túlélik az öngyilkossági kísérletet. A dokumentum általános kutatást is sürget a témában. Azt például most is tudni, hogy a hétfő az öngyilkosok kedvenc napja.

Japánban létezik emellett egy úgynevezett "március probléma" is, ugyanis márciusban szoktak a legtöbben munkát váltani, illetve ekkor szervezik át a legtöbb céget. Emellett ebben a hónapban vannak az egyetemi felvételik is, így márciusban ezek miatt megnő az öngyilkosságok száma az országban.

A The Timesnak nyilatkozó kormánytisztviselők szerint a fehér papír annak a bizonyítéka, hogy a japán kormányt több évtizedes semmittevés után végre zavarba hozta a magas öngyilkossági ráta. Japán ugyanis a kilencedik helyen áll öngyilkosság tekintetében a világranglistán, és minden fejlett országot megelőz ezzel. Évente 32 ezren követnek el öngyilkosságot az országban, és azt reméli a kormány, hogy a következő évtizedre ezt 20 százalékkal csökkenteni tudja.

Az öngyilkosságok száma akkor kezdett nőni, mikor a munkanélküliségi arány nagyon magas volt. A japán gazdasági mutatók viszont a második világháború óta egyre jobbak, miközben az öngyilkosságok száma is egyre nő azóta is.

A fehér papír közzétételének oka a riasztó statisztikán túl, hogy Japánban új szokásként jelent meg a webes öngyilkosság. Idegen emberek, főleg huszonéves fiatalok összegyűlnek egy-egy csevegőszobában és ott egyeztetnek arról, hogy egyszerre lennének öngyilkosok. A jelenség nagy sajtóvisszhangot kapott, de a jelentés szerint ez csak egy apró szelete a problémának.

Jelenleg több férfi követ el öngyilkosságot, mint nő, viszont a kormány attól tart, hogy mivel emiatt egyre több nőnek kell munkába állnia, sebezhetővé válnak a 25-45 éves nők is, akiknek a családfenntartás mellett a munka is a nyakukba szakad.

Nagy múltja van

Japánban nagy hagyománya van az öngyilkosságnak, az egyik japán legenda szerint először 47 szamuráj követett el tömeges öngyilkosságot. Miután meghalt mesterük, öngyilkosok lettek a sírjánál.

Hagyománya van a nyilvános öngyilkosságnak is, 1970-ben például Misima Jukio író 800 hallgatója előtt követett el harakirit, miután lázadás szított és a kormány megdöntésére szólította fel a hadsereget. 1993-ban Curumi Vataru Teljes öngyilkossági kézikönyv címen publikálta művét, amely egymillió példányban kelt el.

2001-ben a vasútállomásokon azzal próbálták elriasztani az öngyilkosjelölteket, hogy tükröket állítottak fel a sínek mentén, hogy az áldozatok a saját arcukat lássák, mielőtt a vonat elé vetnék magukat.