Elfogták a vörös khmerek külügyminiszterét

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették a kambodzsai vörös khmerek két egykori vezető politikusát, egy házaspárt. A férj külügyminiszter, a nő szociális miniszter volt Pol Pot gyilkos rezsimjében.
Vágólapra másolva!

A kambodzsai népirtással foglalkozó nemzetközi bíróság parancsára letartóztatták Ieng Saryt, a vörös khmerek volt külügyminiszterét. A rendőrség hétfőn hajnalban nagy erőkkel vonult ki a 77 éves Sary phnompeni házához. A népirtó maoisták egyik volt vezető politikusát feleségével együtt a bíróságra szállították.

Úgy tudni, hogy a hétéves huzavona után tavaly júliusban felállított nemzetközi bíróság öt volt khmer vezetőt készül felelősségre vonni, közülük kettőt már le is tartóztattak. A 65 éves Kaing Guek Eav (más néven Duch), a Tuol Sleng kihallgató központ volt parancsnoka és Noun Chea, a vörös khmerek főideológusa ellen emberiesség elleni bűnök miatt emeltek vádat.

A kambodzsai kormány oldalára 1996-ban átállt Ieng Sary lehet a harmadik a vádlottak listáján. Ieng Thirith, a volt külügyminiszter 75 éves felesége szociális ügyekben illetékes miniszter volt a khmerek kormányában. Elképzelhető, hogy az ügyészség ellene is vádat emel.

A Kína támogatását élvező vörös khmerek 1975-től 1979-ig tartó kegyetlen országlása alatt kollektivista agrártársadalommá züllesztették le a nagy múltú, fejlett kultúrájú délkelet-ázsiai államot, és lemészároltak becslések szerint 1,7 millió embert, mindenekelőtt az értelmiség tagjait. A terrorrezsimnek az 1978/79 fordulóján bevonult vietnami hadsereg vetett véget.

A feltételezhető gyanúsítottak idős kora miatt azonban elképzelhető, hogy többen el sem jutnak a bíróságig. A vörös khmerek első számú vezetője, Pol Pot (eredeti nevén Saloth Sar) 1998-ban halt meg őserdei rejtekhelyén, a kambodzsai határ közelében. Ta Mok volt katonai parancsnok tavaly halt meg, már börtönben.