Tetovált arab lehet a királycsináló Dániában

Vágólapra másolva!
"Demokrácia" - ez van arabul a karjára tetoválva annak a szíriai-palesztin származású politikusnak, akinek pártja királycsináló lehet a dán parlamenti választásokon. A magát "szekuláris muszlimnak" mondó Naser Khader Új Szövetségének előretörése körül forgott a választási kampány is: inkább a lehetséges koalíciókról, mintsem választási programokról vitatkoztak. A felmérések szerint azonban a jelenlegi kormányfő, Anders Fogh Rasmussen miniszterelnök jobbközép koalíciója - ha csak egy hajszállal is, de - ismét nyerhet a balközép ellenzékkel szemben.
Vágólapra másolva!

Dániában szerdán rendezik a parlamenti választásokat, és a viszonylag unalmasnak mondható kampány egyetlen izgalmas fordulata egy Új Szövetség (Ny Alliance) nevű, májusban alapított párt előretörése volt, amelyet a szíriai születésű, palesztin származású Naser Khader vezet.

A többek szerint karizmatikus és ravasz politikus "szekuláris muszlimnak" mondja magát, és a karjára tetováltatta a "demokrácia" szót arabul - írta a The Economist. Pártja akár 10 százalékot is szerezhet, és így elorozhatja a jobboldali, bevándorlásellenes Dán Néppárttól (Dansk Folkeparti) a királycsináló szerepét.

Khader jelezte, hogy inkább Anders Fogh Rasmussen jelenlegi miniszterelnök jobbközép liberális-konzervatív koalícióját támogatná, mint az azzal fej fej mellett haladó balközép ellenzéket.

A felmérések szerint Rasmussen vezet, de az utóbbi napokban a szociáldemokrata vezetésű ellenzék is felzárkózott. A kormányfő azért írta ki a választást, mert az erről hónapok óta szóló találgatások szinte megbénították a parlamentet - jelentette a BBC koppenhágai tudósítója.

A bértárgyalások és a jóléti reform előtt álló Rasmussen azt mondta, szüksége van mandátuma megújításához, hogy ezeket az ügyeket véghezvigye.

A kampány azonban sokkal inkább a lehetséges koalíciókról szólt, mint a választási programok versenyéről. A jóléti rendszer átalakításában, az adóreformban, a bevándorlás és a környezetvédelem kérdéseiben a legnagyobb pártok egyetértenek. Négymillió dán dönt a parlament, a Folketing 179 képviselői helyéről.