Fatah-tagokat tartóztatott le a Hamász

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették kedden a Hamász emberei a hétfői, Jasszer Arafatra emlékező nagygyűlés szervezőit. A Fatah által szervezett gyűlésen Hamász ellenes jelszavakat skandáltak. A Hamász fegyveresei a tömegbe lőttek, az incidensben heten meghaltak.
Vágólapra másolva!

A Hamász emberei kedden őrizetbe vették a Fatah palesztin szervezet azon tagjait, akik részt vettek a hétfői, Jasszer Arafatra emlékező gyűlés szervezésében.

A Hamász irányította biztonsági erők tagjai hétfőn tüzet nyitottak a 200 ezres nagygyűlés részvevőire, az incidensben legalább hét ember meghalt, százan pedig megsebesültek. Szemtanúk szerint a résztvevők Hamász-ellenes jelszavakat skandáltak, és kövekkel dobálták meg a rendfenntartókat.

Míg a Hamász körülbelül 50 - a kialakult zűrzavarért felelős - személy őrizetbe vételéről beszélt, a Fatah szerint a szervezet 400 tagját fogták le, és további több tucat tagot idéztek be a rendőrségre kihallgatásra.

A Hamász illetékesei azt állítják, a Fatah fegyveresei az embereikre támadtak, és ők csak viszonozták a tüzet. Mahmúd Abbász palesztin elnök úgy foglalt állást, hogy amit a Hamász fegyveresei a hétfői megemlékezésen csináltak, az az izraeli megszállók bűntetteihez fogható. Ciszjordániában háromnapos gyászt hirdettek, és a középületeken félárbocra eresztették a zászlókat.