Csillagászati ára van az USA háborúinak

Vágólapra másolva!
Az amerikai kongresszus becslése szerint az afganisztáni és iraki háborúk eddig 1,6 billió dollárba (260 billió forint) került, a kiadások pedig egyre nőnek - írja a The Guardian. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt hat évben minden négyfős családnak 20 ezer dollárjába (3,4 millió forint) került George Bush amerikai elnök úgynevezett terror elleni háborúja ebben a két országban.
Vágólapra másolva!

A washingtoni kongresszus 1,6 billió dollárra becsülte az iraki és az afganisztáni háborúk eddigi költségét az amerikai adófizetőkre eső részét. Ez azt jelenti, hogy minden - átlag 4 fős - amerikai család 20 ezer dollárt költött a két háborúra.

Ebben az összegben szerepelnek olyan utóhatások is, mint a sérült katonák tartós egészségügyi ellátása, a háborús költségvetés hitelkiadásai vagy a magas olajárak.

A jelentést készítő Demokrata Párt szerint ez bebizonyítja, hogy George Bush amerikai elnök külpolitikájának jelentős következménye van minden amerikai háztartásra nézve.

Dana Perino fehér házi szóvivő azonban azt mondta, a jelentés célja csupán az volt, hogy "felkavarja az iszapot, amikor végre pozitív fejleményekről érkeznek hírek Irakból".

A jelentés közzététele egybeesett az amerikai hadsereg nyilatkozatával, amely azt jelezte, hogy Bush januárban kezdett "nagy hullám" taktikája megfékezte a szektariánus erőszakot, és a lázadók támadásai is csökkennek.