Rengett a föld Chilében

Vágólapra másolva!
A Richter-skála szerinti 7,7-es fokozatú földrengés sújtotta Észak-Chilét - jelentették a hírügynökségek szerdán. A rengés epicentruma az Andokban, 60 kilométeres mélységben volt. A rengésnek két halálos áldozata és 140 sérültje van. Hawaiin szökőárfigyelmeztetést adtak ki.
Vágólapra másolva!

Két halálos áldozata és legalább 140 sérültje van a chilei földrengésnek. Tocopilla városban két nő halt meg: a 88, illetve 54 éves áldozat leomló falak alatt lelte halálát. A sérültek túlnyomó többsége, száztíz ember ugyancsak Tocopillából származik. A földrengés epicentruma a várostol mindössze 35 kilométerre volt. A chilei elnöki szóvivő arrólszámolt be, hogy Észak-Chile több városában megszakadt az áramszolgáltatás.

A rengés fészke az Andokban, Calama várostól 106 kilométerre nyugatra, 60 kilométer mélyen volt. A mélyből hangos dübörgéssel kísért, "nagyon hosszan tartó, és nagyon ijesztő földmozgást" az 1260 kilométerre délre fekvő fővárosban, valamint Bolíviában és Peruba is érezték.

A földmozgást egy 5,7-es erősségű utórengés követte, szakemberek szerint még újabbakra is lehet számítani.

A chilei hatóságok nem adtak ki szökőárra vonatkozó figyelmeztetést, a Hawaiin lévő figyelő központ viszont igen, de ott is csak kisebb hullámokra számítanak.

Mivel a földrengés Chile rézbányái térségében következett be, a nemzetközi nyersanyagbörzén emelkedésnek indult a réz ára.