Ok nélkül mészároltak a zsoldosok Irakban

Vágólapra másolva!
Indokolatlanul lőttek le tizennégy iraki civilt a Blackwater amerikai biztonsági cég emberei szeptemberben Bagdadban - derül ki az FBI vizsgálatából. Az FBI szerint nem igaz a cég azon állítása, hogy először az irakiak lőttek a kommandósokra, akik csak viszonozták az ellenséges tüzet.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb tizennégy halálos lövést adtak le civilekre indokolatlanul a Blackwater amerikai biztonsági cég emberei szeptemberben az iraki fővárosban - állapította meg az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálata, amelyet szerdai számában ismertetett a The New York Times.

A Blackwater kommandósai összesen 17 ártatlan iraki civilt, köztük több gyereket öltek meg egy bagdadi lövöldözésben szeptember 16-án. Bagdad szerint a cég emberei, akik egy diplomáciai konvojt kísértek, ok nélkül mészárolták le az irakiakat. Az ügy körülményeit kivizsgáló FBI megállapította: a Blackwater alkalmazottai körültekintés nélkül használták fegyverüket. Öt kommandós nyitott tüzet az irakiakra, közülük többen automata fegyverekkel lőttek a civilekre.

Az FBI szerint nem támasztja alá semmilyen bizonyíték a Blackwater azon állítását, hogy először irakiak lőttek a kommandósokra, akik csak viszonozták az ellenséges tüzet. Nem igaz, hogy a testőrök önvédelemből lőttek. Az sem fedi a valóságot, hogy a Blackwater három járműve megsérült volna ellenséges fegyvertűzben. A véres lövöldözésre azt váltotta ki, hogy az amerikai diplomáciai gépkocsioszlopot kísérő testőrök vaktában lövöldözni kezdtek, amikor meghallották, hogy társaik lövéseket adtak le. Tévesen hitték, hogy támadás érte a konvojt.

Egyelőre nem tudni, hogy az Egyesült Államokban eljárást indítanak-e a vétkes biztonsági őrök ellen, a washingtoni külügyminisztérium mindenesetre már az FBI-vizsgálat lezárulta előtt bűnvádi mentességet ígért a szerződéses testőröknek.