Kínai kémkedésre figyelmezetet egy amerikai bizottság

Vágólapra másolva!
Agresszív és nagyszabású ipari kémkedési kampánnyal egészíti ki látványos technológiai fejlődését Kína - álltja egy amerikai kongresszusi bizottság, amely szerint az ázsiai ország kémtevékenysége kritikus szintet ért el. Egy konfliktus esetén például a kínaiak komoly károkat tudnának okozni az Egyesült Államok infrastruktúrájában.
Vágólapra másolva!

A kínai hírszerzés agresszívan kémkedik amerikai műszaki titkok és számítógépes hálózatok után, ezért fokozni kell ezek védelmét - figyelmeztetett az amerikai kongresszus amerikai-kínai gazdasági és biztonsági bizottságának csütörtökön ismertetett jelentése. A testület szakértői szerint a kínai kémkedés az Egyesült Államokban olyan kiterjedt, hogy ma már ez jelenti a legnagyobb veszélyforrást az amerikai technológiára nézve.

A kínai katonai kémtevékenység romboló háborús technikákat alkalmaz, beleértve az internetes támadásokat is. Ha nagyszabású, stratégiai szinten hajtják végre, katasztrofális hatással lehet a célország kulcsfontosságú infrastruktúrájára - áll a bizottsági jelentésben.

A civil és a katonai műszaki kutatásban és fejlesztésben elért lenyűgöző eredményeit Kína "agresszív és nagyszabású ipari kémkedési kampánnyal" egészíti ki, ami megköveteli, hogy a kongresszus megfontolja az exportellenőrzés és a kémelhárítás fokozását - véli a bizottság, amely arra kérte a törvényhozást, hogy vizsgálja meg a kulcsfontosságú számítógépes hálózatokra és a kényes információkra ügyelő katonai, hírszerzési és belbiztonsági programokat.

Ugyancsak érdemes lenne ellenőrizni azt is, hogy a kínai katonai technológia fejlődése mennyiben tudható be a Kínában kutatásokat végző amerikai vállalatoktól származó információknak - ajánlották a szakértők.

Az amerikai hírszerzés főnöke, Michael McConnell szeptemberben annak a véleményének adott hangot, hogy a kínai és az orosz kémkedés az Egyesült Államok ellen mára elérte a hidegháború időszakának szintjét.