Luxusautók és nők miatt áll bíróság elé a szaúdi herceg

Vágólapra másolva!
Bíróságra juttatta fényűző életmódja a szaúdi király unokaöccsét, Szaúd-Arábia nagy-britanniai nagykövetét. A vád szerint Mohamed bin Abdul Aziz herceg néhány év alatt közel 3 millió fontos adósságot szedett össze európai és észak-afrikai útjain, ahol dollártízezreket költött luxusra, ételre és nőkre - írta a The Guardian. A pénzt most egykori titkára követeli vissza, aki a számlákkal együtt a herceg dőzsölő életmódját is kiteregette.
Vágólapra másolva!

800 dolláros étkezés, 2500 dollár lányokra egy átmulatott éjszakán, 25 ezer bécsi ékszerekre, százezrek luxusautókra, terepjárókra és quadokra: ilyen elvezetek miatt került nemrég hatalmas adóssággal a londoni bíróságra Szaúd-Arábia nagy-britanniai nagykövete. Mohamed bin Abdul Aziz herceg, a szaúdi király unokaöccse összesen mintegy 3 millió angol font értékben gyűjtött adósságot másfél év alatt, amiért most még az eredetinél is nagyobb árat fizet - írja a The Guardian című brit lap. A nagykövet kiadásait intéző egykori bizalmas ugyanis jussát követelve a legintimebb részletekig kiteregette a királyi család hivalkodó költekezési szokásait.

A herceg bevásárlólistája még a legextrémebb mércével mérve is figyelemre méltó, hiszen a luxusterepjáróktól a kézifegyver-gyűjteményeken és éjjellátó készülékeken át a több tízezer dolláros karórákig mindenféle drágaságot összeválogatott magának. Egy casablancai hotel számlájához például még az esti partihoz rendelt lányok 2500 dolláros költségét is hozzászámították a bíróság elé terjesztett lajstrom szerint.

A nagy adósság akkor derült ki, amikor a szaúdi királyi család egykori magántitkára, a libanoni származású brit Walid El Hage múlt hónapban előállt 3 millió fontos követelésével. A férfi azt állítja, hogy az általa bemutatott kiadásokat a királyi család nevében vásárolta, de annak ellenértékét nem kapta meg.

Peren kívül

Az 54 éves szaúdi nagykövet először nem vette tudomásul a bírósági eljárást, ezért a távollétében hoztak ítéletet ellene. A herceg most mégis peren kívüli megállapodásban reménykedik, az egykori bizalmassal és hitelezővel már meg is szervezték a jövő heti találkozót.

Az egykori titkár, El Hage ügyvédje, Ian Bloom közölte, hogy ügyfele külföldön tartózkodik, a továbbiakról pedig egyelőre nem kíván nyilatkozni. A férfihoz közel állók szerint ugyanakkor a felperes arra számít, hogy a nagykövet kénytelen lesz fizetni, mivel diplomáciai védettsége az adott ügyben bizonytalan.

Normális esetben az adós vagyonát el lehetne kobozni, de a diplomatákat védi a Bécsi Konvenció: ők a betöréses lopástól kezdve sokféle bűncselekményt megúszhatnak szárazon. Abdul Aziz mégis belebukhat a nagy adósságba, mivel a luxuscikkekről, luxusautókról és több száz dolláros étkezésekről szóló számlák a nagykövet még hivatalba lépése előtt keletkeztek. A herceg római, bécsi, casablancai és párizsi útján vásárolgatta el a 3 milliót 2004-ben és 2005-ben.

Órák, kocsik, ékszerek

A bírósághoz eljuttatott lista szerint a szaúdi herceg 18 hónap alatt 43 luxuskarórát vásárolt összesen 350 ezer angol font értékben. Étkészletet Párizsban vett közel 23 ezer euróért, női ruhákra pedig közel 150 ezer eurót költött, de ebbe még nincs beleszámítva az egyik kivételes szerzemény, az egymagában több mint 18 ezer eurós női krokodilbőr táska.


Luxusórák és luxusautók százezrekért

Mohamed bin Abdul Aziz nem sajnálta a pénzt különböző kézifegyverekre sem, cseh, francia és osztrák fegyvereket vásárolt össze, de nem fosztotta meg magát a régebbi lőfegyverektől és kardoktól sem. Beszerzési listáján egzotikus állatok, perzsaszőnyegek és speciális ékszerek sorakoznak egymás után.

A herceg gépjárműparkját többek között quadokkal, két luxus-Chevrolet-val és egy Land Rover terepjáróval bővítette, az amerikai hadseregnél ismert Hummer H2 kocsiját pedig speciális hőérzékelő, éjjellátó kamerákkal szerelte fel potom 183 ezer dollárért. A legdrágább kubai szivarokat szívta, és még öngyújtójára is több mint 1700 dollárt adott ki.