43 millió dollárt keresnek az orosz politikuson

Vágólapra másolva!
Szergej Sztorcsakot, az orosz pénzügyminiszter csütörtökön őrizetbe vett helyettesét azzal gyanúsítják, hogy a költségvetésből 43 millió dollárt próbált elsikkasztani. A bűncselekmény azonban egy részéről nem befolyásolható okból hiúsult meg. Az eset így is nagyon rossz fényt vethet az orosz kormány pénzügyi rendszerére, mivel Sztorcsak az ország külföldi hiteleivel és adósságaival, azok kifizetésével, illetve behajtásával foglalkozott.
Vágólapra másolva!

A vád szerint Sztorcsak, valamint a Szodekszim vállalat és a Régióközi Beruházási Bank vele egy időben őrizetbe vett vezetői bűnszövetségben összesen 43,4 millió dollárt akartak elsikkasztani a költségvetésből a Szodekszim Zrt. kiadásainak fedezésére - közölte hétfőn a legfőbb ügyészség mellett működő nyomozó részleg. A közlés szerint a bűncselekményt az elkövetők rajtuk kívül álló körülmények folytán nem tudták véghezvinni.

A nyomozó részleg leszögezte, hogy a vádakat a jogszabályban meghatározott határidőn - vagyis az őrizetbe vételt követő 10 napon - belül ismertetik a vádlottak előtt.

A kérdésre, hogy feltétlenül szükséges volt-e a miniszterhelyettes őrizetbe vétele - amely kérdést egyébként Alekszej Kudrin pénzügyminiszter is felvetette -, az illetékesek azt válaszolták, hogy a bűncselekmény a súlyosak közé tartozik, s a bizonyítékok arra utalnak, hogy Sztorcsak, ha szabadlábon maradt volna, elrejtőzhetett volna, megfenyegethette volna a tanúkat, megsemmisíthetett volna bizonyítékokat, illetve eltüntethetett volna olyan iratokat és tárgyakat, amelyeknek a nyomozásban jelentősége lehet.

Sztorcsak őrizetbe vétele az utóbbi idők egyik legnagyobb botránya Oroszországban. A miniszterhelyettes Oroszország külföldi hiteleivel és adósságaival, azok kifizetésével, illetve behajtásával foglalkozott.

Őrizetbe vételében több megfigyelő a különféle politikai csoportosulások között a befolyásért zajló harc kiéleződésének jelét látják.