Embertelenül bánnak a brit gyerekbűnözőkkel

Vágólapra másolva!
Számos emberi jogi szervezet bírálta a napokban a brit kormányt, amiért embertelenül bánnak a kiskorú bűnözőkkel. Egy jelentés szerint indokolatlanul bilincsbe verik a gyerekeket, de többször előfordult az is, hogy az előállítás után oxigénre volt szükségük. Az ENSZ alapos kivizsgálással fenyeget, ha a brit kormány nem javít a helyzeten.
Vágólapra másolva!

Az Angol Gyermekek Jogai Szövetség nevű szervezet által készített jelentés szerint Nagy-Britanniában 44 esetben bilincsbe verték az őrizetben lévő kiskorúakat. Két gyermekről pedig motozáskor levágták a ruháikat - írta a Guardian.

Semelyik európai országban nincs annyi kiskorú a börtönökben, mint Nagy-Britanniában, ahol 3000 kiskorút őriznek jelenleg - írja a lap. Az ENSZ öt éve már figyelmeztette Nagy-Britanniát az ügyben, de a jelentésben szereplő 78 helyből csupán 10-nél javult valamit a helyzet.

2005-2006-ban például öt alkalommal szorultak oxigénellátásra olyan gyerekek, akiket fiatalkorú bűnözők nevelőintézetében tartottak fogva.

A jelentés azért is bírálja Nagy-Britanniát, mert bár az ország jómódú, minden harmadik gyerek nyomorban él. A jelentés szerint a legjobb életkörülmények közé születő gyerek 13 évvel élhet hosszabb ideig, mint a legszegényebb. A legrosszabb körülmények között a roma gyerekek élnek.

A jelentés bírálta azt a nemrégiben meghozott törvényt is, amely szerint egy iskolából kizárt gyerek a kizárást követő öt napban nem jelenhet meg nyilvános helyen, például színházban vagy múzeumban. Bírálták emellett azt is, hogy a kormány visszakozott a gyerekek pofozásának törvényben való megtiltásától. Emellett azt állítják az emberi jogi aktivisták, hogy nem megfelelő elbánásban részesülnek a gyermek menedékkérők, akár a szüleikkel, akár egyedül érkeznek az országba.