43 külföldit vettek őrizetbe Irakban

Vágólapra másolva!
Az iraki biztonsági erők hétfőn őrizetbe vettek 43 személyt, köztük két amerikai biztonsági őrt és 31 külföldi munkást egy Bagdad központjában történt lövöldözéssel összefüggésben, amelyben egy iraki nő megsebesült - közölte egy iraki kormányszóvivő.
Vágólapra másolva!

Ali al-Dabbag iraki szóvivő szerint az őrizetbe vétel üzenet a biztonsági cégek felé, hogy senki sem helyezheti magát a törvények fölé. Közölte, hogy a lefogott embereket kedden Bagdadban ki fogja hallgatni egy vizsgálóbíró, és ezt követően a bűnösök ellen eljárást indítanak, az ártatlanokat viszont szabadon engedik.

A biztonsági őrök egy munkáskonvojt kísértek a repülőtérre, amikor a bagdadi Karrada negyedben tüzet nyitottak iraki civilekre, megsebesítve egy nőt. A konvojban négy gépkocsi haladt 31 Srí Lanka-i, nepáli és indiai állampolgárságú munkással, a biztonsági őrök 12-en voltak, tíz iraki és két amerikai. Feldühödött irakiak kövekkel dobálták a konvojt a lövöldözés után.

A külföldi biztonsági őrök szerepe reflektorfénybe került Irakban, mióta szeptemberben a Blackwater amerikai biztonsági magáncég emberei egy bagdadi lövöldözés során 17 ártatlan iraki civilt megöltek.

A külföldi biztonsági magáncégek emberei Irakban mentesek a törvényes vizsgálatok alól egy 2004-es rendelkezés értelmében, melyet még a korábbi amerikai közigazgatás hozott.