Annapolisban tartják a közel-keleti értekezletet

Vágólapra másolva!
A Maryland állambeli Annapolisban, november 27-én, kedden tartják a nemzetközi közel-keleti értekezletet - jelentette be az amerikai külügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

A konferenciára, mely Washington reményei szerint sínre teszi a hivatalos tárgyalásokat a palesztin állam létrehozásáról, Izrael és a Palesztin Hatóság mellett meghívtak több fontos arab országot, köztük Szíriát és Szaúd-Arábiát is - közölte Sean McCormack külügyi szóvivő. Összesen 49 ország, intézmény és magánember kapott meghívót - mondta.

Az értekezletet a Washington közelében fekvő Annapolis Tengerészeti Akadémiáján rendezik meg. George Bush elnök tartja a megnyitó beszédet, majd Ehud Olmert izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök következik. A konferencia házigazdája Condoleezza Rice külügyminiszter lesz.

Gordon Johndroe fehér házi szóvivő közölte, hogy az értekezlet időpontjának bejelentése előtt Bush telefonon beszélt Abdallah szaúd-arábiai királlyal. Az amerikai kormányzat igyekszik megnyerni a sivatagi királyság támogatását, amit kulcsfontosságúnak tekint az arab országok egyetértéséhez.

A külügyi szóvivő közölte, hogy az értekezletet megelőző és követő napon is lesznek találkozók Washingtonban. Bush vacsorát is ad a résztvevők tiszteletére a konferencia előtti estén az amerikai fővárosban. Több mint 100 résztvevőt várnak, köztük a legfejlettebb ipari országokat és Oroszországot tömörítő G8-csoport, az ENSZ, az Európai Unió és olyan kisebb hatalmak képviselőit, mint Norvégia, Törökország és Szenegál.

Bush kedden Vlagyimir Putyin orosz elnököt is felhívta, hogy az értekezleről tárgyaljon vele, és megköszönje neki a rendezvény megtartásához nyújtott segítséget.