Vágólapra másolva!
Nyoma veszett Nagy-Britanniában két számítógépes adathordozónak, amelyeken a brit felnőtt lakosság felének minden adó- és bankszámla-adata rajta van; az eset miatt lemondott a királyi adó- és vámhivatal (HMRC) elnöke.
Vágólapra másolva!

Az eset példátlan kihatású: a két lemezen, amelyet a HMRC munkatársai az adatbiztonsági előírásokat felrúgva egyszerű gyorspostai küldeményként akartak továbbítani a számvevőszéknek felülvizsgálatra, mind a 25 millió olyan brit állampolgár bizalmas adatai rajta vannak, akik gyermekgondozási támogatásban részesülnek. A rendkívüli horderejű incidens több mint 7 millió brit családot érint.

A két lemezt az adóhivatal alacsonyabb beosztású alkalmazottai egy csomagküldő szolgálatra bízták, még csak nem is ajánlott küldeményként, a csomag azonban kedd estig nem érkezett meg a rendeltetési helyre, és nem is találják.

A lemezek tartalmazzák az érintettek egészségbiztosítási kódját, nevüket, születési időpontjukat és lakcímüket, bankszámla-adataikat, partnerük személyes adatait, és gyermekeik nevét, nemét és életkorát.

Londoni kommentárok szerint a fejlett ipari világ egészében ez az eddigi legsúlyosabb adateltűnési eset. Az incidens miatt lemondott Paul Gray, a királyi adó- és vámhivatal elnöke.

Az első beszámolók még 15 millió személy adatainak eltűnéséről szóltak, de Alistair Darling pénzügyminiszter az alsóházban kedd este felfedte, hogy a valós szám ennél 10 millióval nagyobb.

Alistair Darling nem ajánlotta fel lemondását, és Gordon Brown miniszterelnök közölte, "maradéktalan a bizalma" pénzügyminiszterében.

Az eset még október végén történt, de - a hivatalos indoklás szerint - azért csak most hozták nyilvánosságra, hogy a bankoknak legyen idejük felkészülni az érdeklődők rohamára.