Kihúzza az uránrudakat reaktorából Phenjan

Vágólapra másolva!
A múlt héten hozzáfogott a nukleáris üzemanyag eltávolításához jongbjoni erőművéből Észak-Korea. Phenjan gazdasági segítségért cserébe vállalta a leszerelést.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea a múlt héten megkezdte az üzemanyagrudak eltávolítását jongbjoni kísérleti atomreaktorából. Nyolcezer üzemanyagrúd kiemeléséről van szó, s egyelőre nem tudni, hogy ez a munka meddig tart.

A phenjani kormány ezzel elkezdte annak a hatoldalú nemzetközi megállapodásnak a megvalósítását, amelyet az ország nukleáris létesítményeinek leszereléséről kötött az Egyesült Államokkal, Kínával, Dél-Koreával, Japánnal és Oroszországgal.

Az október 3-án kiadott közös állásfoglalásban felszólították Észak-Koreát, hogy az év végéig helyezze üzemen kívül a jongbjoni ötmegawattos kísérleti atomreaktorát, egy ugyanott található nukleáris fűtőanyagot előállító létesítményét és egy olyan üzemet, ahol az elhasznált fűtőanyag újrafeldolgozása folyt.

Phenjan februárban gazdasági segítségért cserébe vállalta a leszerelést. A folyamatot amerikai szakértők ellenőrzik, akik november 1-jén érkeztek a kelet-ázsiai országba.