Vágólapra másolva!
A srebrenicai öldöklés több mint hatszáz áldozatának holttestét hantolták ki igazságügyi szakértők egy újabb kelet-boszniai tömegsírból.
Vágólapra másolva!

A tömegsírra a Zvornik melletti Kamenicánál bukkantak rá, ez volt a legnagyobb tömegsír, amelyet az idén találtak Boszniában. Összesen 616 emberi tetemet rejtett, közülük 540 megcsonkolt holttest volt. A tömegsír jellegzetes mikroklimája miatt egyes tetemek szinte érintetlenül maradtak meg. A bekötött szemekből, megkötözött kezekből és a golyó ütötte nyomokból egyértelműen arra lehet következtetni, hogy az áldozatokat gyilkosaik kivégezték.

A Kamenica mellett fekvő, "halál völgyeként" elhíresült területen eddig kilenc tömegsírt találtak, a Srebrenicában kivégzésszerűen lemészárolt férfiak és fiúk nagy részét itt hantolták el. Szakértők szerint Kamenica térségében további tömegsírok vannak. Tavaly egy olyat találtak, amely több mint ezer emberi tetemet rejtett - ez volt a legnagyobb boszniai tömegsír.

Az ENSZ-védelem alatt álló Srebrenicát 1995 júliusában rohanták le a ma is szökésben lévő Ratko Mladic tábornok szerb katonai egységei. Az áldozatokat először meggyilkolásuk helyszínén, Srebrenicánál ásták el, majd kotrógépekkel kihantolták, és más helyre szállították, hogy elfedjék a tömegmészárlás nyomait.

A vöröskereszt adatai szerint a szerb csapatok mintegy 8000 muzulmán férfit és fiút gyilkoltak meg, a hágai Nemzetközi Törvényszék több ítéletében is népirtásnak minősítette a srebrenicai vérengzést.