Elnöki segítséggel fúrta meg a koalíciós partnerét Fico

Vágólapra másolva!
Az államfő segítségével fúrta ki a kormányból saját koalíciós partnerének miniszterét Robert Fico szlovák miniszterelnök. A korrupcióval vádolt agrárminiszter, Miroslav Jurena önszántából nem volt hajlandó lemondani. Menesztése akár a szlovák kormánykoalíció felbomlásához is vezethet, bár a menesztett tárcavezető pártja még nem döntött erről.
Vágólapra másolva!

Ivan Gasparovic államfőhöz fordult pénteken Robert Fico szlovák miniszterelnök, hogy a korrupcióval meggyanúsított Miroslav Jurena agrárminiszter menesztését kérje. Az államfő közbenjárására azért volt szükség, mert a Fico koalíciós partnere által delegált tárcavezető nem volt hajlandó önszántából távozni posztjáról. A köztársasági elnök helyt adott a kérésének.

A szlovák állami földalap (SPF) vitatott földügyleteivel kapcsolatba hozott Jurenának azért kellett mennie, mert az irányítása alatt az SPF korábban mélyen a piaci ár alatt értékesített a Magas-Tátrában elhelyezkedő, rendkívül jövedelmező telkeket. A köztársasági elnök indoklása szerint a tárcavezetőnek vállalnia kell a politikai felelősséget a minisztérium által elkövetett hibáért. Ivan Gasparovic ugyanakkor hozzáfűzte, ami történt, nézete szerint nem a tárcavezetőt a kormányba delegáló Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) hibája, és reméli, hogy a koalíció is ugyanígy gondolkodik.

A miniszter menesztése akár a szlovák koalíciós kormány felbomlását is előidézheti, mivel Jurena pártja, a Vladimir Meciar vezette Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) akár ki is léphet a koalícióból a tárcavezető leváltása miatt.

Ez esetben kisebbségbe kerülne a Fico-kormány, hiszen a miniszterelnök Smer-SD (Irány-Szociáldemokrácia) pártja és a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) együttesen is csak 69 képviselővel rendelkezik a 150 fős szlovák parlamentben. A kormányfő úgy nyilatkozott, igyekszik egyben tartani a koalíciót, de nem mindenáron.

Az LS-HZDS vezetősége csütörtök esti ülésén nem jutott döntésre arról, hogy a miniszter elmozdítására adott válaszul kilépjen-e a kormányból. A testület pénteken este vagy szombaton újabb rendkívüli ülést tart.

Újabban olyan találgatások is hallatszanak, amelyek szerint a Smer bebiztosította magát, s gondoskodott róla, hogy LS-HZDS-képviselők támogassák a kabinetet. Fico miniszterelnöknek ugyanakkor a kormány esetleges bukása esetén sincs mitől tartania: a felmérések szerint pártja olyan népszerű, hogy rendkívüli választások esetén javítana a tavalyi választásokon elért eredményén.

A szlovák koalícióban viszont kényes időszakban következhet be szakadás: Pozsony célul tűzte ki az euró 2009-es bevezetését, egy esetleges elhúzódó kormányválság azonban káros hatással lehet a szlovák kormány eddig fegyelmezett gazdaságpolitikájára. A pozsonyi parlamentben napokon belül megkezdik a 2008-as költségvetés vitáját.