Március elején lesz az orosz elnökválasztás

Vágólapra másolva!
Bejelentették az orosz elnökválasztás időpontját: március 2-án tartják a voksolást, amely a törvények értelmében az egyetlen lehetséges időpont. A dátum bejelentésétől kezdve indulhat az egyéni jelöltek aláírásgyűjtése. Januárban derül ki, kik indulhatnak az elnöki tisztségért.
Vágólapra másolva!

Március 2-re tűzte ki az oroszországi elnökválasztást a szövetségi tanács, az orosz parlament felsőháza hétfőn. A felsőház elnöke, Szergej Mironov elmondta, hogy eleve csak ez a dátum került az elnökválasztás időpontjának kijelölésére összehívott ülés elé. Az alkotmányos törvényhozás bizottságának elnöke, Jurij Sarangyin szenátor szerint az érvényes törvények értelmében az elnökválasztást március második vasárnapjára kell kitűzni, azonban ha így a választás ünnepnapra esne, vagy olyan napra, amely előtt, vagy után ünnep van, a választást a megelőző vasárnapra kell kiírni.

"Mivel március 8-án, szombaton Nők napja, vagyis ünnepnap van, március 9., a második vasárnap közvetlenül ünnepnap után következik, ennek megfelelően a választást az előző vasárnapra, vagyis március 2-ra kell kiírni" - mondta Sarangyin. Az elnökválasztáson indulni szándékozó egyéni jelölteknek a választás időpontjának bejelentésétől számítva 20 nap áll rendelkezésükre, hogy összeszedjék a szükséges, legalább kétmillió támogató aláírást. A pártok jelöltjeinek 25 napjuk van az iratok benyújtására, nekik nincs szükségük támogató aláírásokra, őket a december 2-án megválasztandó új dumában fogják bemutatni.

Az új dumába a felmérések szerint valószínűleg csak két párt jut be: az Egységes Oroszország, amelynek a december 2-i parlamenti választásokra szóló jelölőlistáját Vlagyimir Putyin államfő vezeti, és a Gennagyij Zjuganov vezette kommunista párt (KPRF). Az utóbbi eddig nem jelezte, hogy akarna indítani elnökjelöltet. A dumába be nem jutó pártok jelöltjeinek, akárcsak az egyéni jelölteknek a regisztráláshoz kétmillió aláírást kell összegyűjteni. Sarangyin szerint január 1-re válik ismertté, hányan és kik indulhatnak az elnöki tisztségért.