Magyarok kapatják rá a briteket a pontyra

Vágólapra másolva!
A britek ugyan iszapízűnek tartják, és ezért alig vásárolnak pontyot, a lengyel és magyar bevándorlók azonban fellendítették az üzletet a szigetországban. Szakértők szerint lehetséges, hogy az ő hatásukra a helyiek is megszeretik ezt a halfajtát.
Vágólapra másolva!

A Waitrose áruházláncban ötven százalékkal megugrott a pontyforgalom tavalyhoz képest, és ennek oka a bevándorlásban keresendő - írja a The Daily Telegraph. A brit lap szerint ugyanis a Magyarországról és Lengyelországból érkezettek körében nagyon népszerű ez a halfajta, amelyet a britek egyébként nem nagyon kedvelnek, mert iszapízűnek tartják.

A forgalom elsősorban a karácsony közeledtével lendül fel, mert - mint az újság emlékeztet rá - a magyaroknál és a lengyeleknél a ponty része az ünnepi menünek. "Nem olyan finom, mint a lazac. De nem lenne ugyanaz a karácsony, ha nem ennénk pontyot" - jegyezte meg egy 22 éves lengyel lány, aki au pairként dolgozik London északi részén.

Az is elképzelhető, hogy a magyarok és a lengyelek szokása átragad a britekre. Jeremy Langley halkereskedő legalábbis ezt jósolja a következő évtizedre. "A ponty zsírtartalma alacsony és így ízletes alternatívát jelenthet" - magyarázta a vállalkozó.

Hugh Fearnley-Whittingstall, aki televíziós szakácsként és horgászként is ismert, szintén áradozott a pontyról, amelyet kiváló halnak nevezett. A The Daily Telegraph szerint az biztos, hogy olcsó. A Waitrose-ban kilója 6 fontba (átszámítva mintegy 2100 forintba) kerül, míg a lazacért ennek közel a dupláját is elkérik.