Távollétében ítélték börtönre Borisz Berezovszkijt

Vágólapra másolva!
Lopás és csalás címén hat év börtönre ítélte Borisz Berezovszkij orosz milliárdost egy moszkvai bíróság. A Putyin-ellenességéről ismert oligarcha politikai ügynek tekinti az ítéletet, amelyet egyelőre nem lehet végrehajtani, mivel az évek óta Londonban élő Berezovszkijt a britek nem adják ki Oroszországnak.
Vágólapra másolva!

Az Aeroflot orosz légi társaság kárára elkövetett lopás és csalás bűntettében találta vétkesnek egy moszkvai bíróság csütörtökön Borisz Berezovszkijt, a 2000-ben Nagy-Britanniába menekült orosz milliárdost - közölte az Interfax orosz hírügynökség. A Vlagyimir Putyin orosz elnökkel nyíltan szembehelyezkedő oligarchát távollétében hat év börtönre ítélték

Berezovszkij a vád szerint 1996 és 1998 között 214 millió rubelt (6,1 millió eurót) "sikkasztott el" az Aeroflottól, további 16 millió rubel (460 ezer euró) lopott pénzt "mosott tisztára". Korábban vádolták több más bűncselekménnyel is, többek között "erőszakos hatalomátvételt célzó cselekményekkel", illetve azzal, hogy törvénytelenül szerzett házat és földet a Moszkva környéki Zsukovkában, valamint elsikkasztotta az AvtoVAZ autógyár pénzét.

Berezovszkij tavasszal egy brit lapinterjúban azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerét csak erővel lehet megdönteni. Hozzátette: személyesen pénzel olyan embereket, akik az államfő közelében vannak, és akik palotapuccsra szövetkeznek. Az orosz hatóságok 2000 óta többször is követelték Nagy-Britanniától Berezovszkij kiadatását, London azonban mindeddig hajthatatlannak bizonyult.

Ez az első per, amelyben egy bíróság megállapítja Berezovszkij bűnösségét. A milliárdos továbbra is tagadja a vádakat, az ellene indított eljárást pedig politikai hátterűnek tekinti.