Magyart és ukránokat gyanúsítanak az uráncsempészéssel

Vágólapra másolva!
Kiderült, hogy urán az a fél kilogrammnyi radiokatív anyag, amelyet szerdán foglalt le a szlovák rendőrség. Az ügynek három gyanúsítottja van, két ukrán és egy magyar állampolgár. A por alakú dúsított urán alkalmas lett volna piszkos bomba gyártására.
Vágólapra másolva!

Két ukrán és egy magyar gyanúsítottja van a szlovák-magyar határon szerdán felfedett uráncsempészési ügynek. A szlovák rendőrség szerint a gyanúsítottak összesen közel fél kilogrammnyi uránt próbáltak egymillió dollárért értékesíteni, amely valószínűleg valahonnan a volt Szovjetunió területéről származik. A korábbi beszámolókban még egy kilogrammról esett szó.

A három gyanúsított közül az egyik egy ukrajnában élő magyar, a másik egy ukrajnában élő ukrán, a harmadik egy Magyarországon élő ukrán állampolgár - mondta az [origo]-nak Orosz István, a Nemzeti Nyomozóiroda szervezett bűnözés elleni osztályának helyettes vezetője. A magyar hatóságok a legutóbbit vették őrizetbe, őt embercsempészéssel is gyanúsítják. A szlovák rendőrségen fogva tartott másik két gyanúsított a szlovák törvények értelmében 10-15 év börtönt is kaphat radiokatív anyaggal való visszaélés miatt.

A főosztályvezető-helyettes szerint a lefoglalt por alakú anyag 235-ös illetve 238-as izotópszámú urán keveréke volt, amelyből piszkos bombát is lehetett volna készíteni. A piszkos bomba hagyományos robbanóanyagot tartalmazó szerkezet, amelyben radioaktív anyagot is elhelyeznek. Amikor felrobban, nagy területen szórja szét a szennyező anyagot.

A rendőrség azt még vizsgálja, hogy kinek szállíthatták a veszélyes anyagot, illetve, hogy kik vehettek még részt a csempészésben. A csempészeket hoszabb ideje figyelték az ügyön közösen dolgozó szlovák és magyar nyomozók, és a két ország keleti részében, az ukrán határ közelében csaptak le rájuk.

Mint Orosz István az [origo]-nak elmondta, a szlovák hatóságok jelezték feléjük, hogy kiket figyeljenek, mert feltehetően radioakítv anyag kereskedelmével foglalkoznak. Így a magyar rendőrök "ellenőrzés alatt tartották őket", amikor az érintettek - akik nem voltak ismeretlenek előttük - beléptek a magyar határon. Orosz szerint szerdán is így történt, de akkor még nem volt náluk az anyag, viszont amikor a magyar-szlovák határon lecsaptak rájuk akkor már igen. Azért is fogták el őket, hogy a sugárzó urán ne kerüljön lakott terület közelébe - mondta az [origo]-nak.