Kiengedték a börtönből Kaszparovot

Vágólapra másolva!
Büntetésének letöltése után szabadon engedték Garri Kaszparov egykori orosz sakkvilágbajnokot, akit egy tüntetésen vettek őrizetbe szombaton. Az ellenzéki vezető szabadulása után arról beszélt, hogy Oroszország könnyen diktatúrává válhat.
Vágólapra másolva!

Szabadon engedték csütörtökön Moszkvában Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnokot, az Egyesült Állampolgári Front ellenzéki szervezet vezetőjét, akit hét társával együtt az Egyet nem értők menete elnevezéssel tartott szombati ellenzéki megmozdulás kapcsán állították elő, és hétfőn 5 nap elzárásra ítéltek.

Szabadulása után Kaszparov otthona előtt újságíróknak kijelentette: fennáll a veszélye annak, hogy Oroszország diktatórikussá válik. "Remélem, az emberek mindenütt a világon látják, hogy mi történik az oroszországi ellenzéki aktivistákkal. Ez a hatalom most lép abba a veszélyes fázisba, hogy diktatúrává válik - mondta.

Kaszparovot azért ítélték börtönre, mert a vád szerint legkevesebb 1500 ember részvételével Vlagyimir Putyin elnök elleni engedély nélküli tüntetést szervezett, kormányellenes jelszavakat skandált és ellenállt az őt őrizetbe vevő rendőröknek. Az ellenzéki vezetőt a tüntetésen rohamrendőrök állították elő, amikor mintegy 150 emberrel a Központi Választási Bizottság székhelye felé indult.