Vadmadarak hozták vissza a madárinfluenzát Romániába

Vágólapra másolva!
Vonuló madaraktól kaphatták meg a házi szárnyasok a H5N1 vírust egy romániai faluban - jelentették be a helyi hatóságok. A Duna-deltában található településen még csütörtökön befejezik a lakosság beoltását, és korlátozzák a hús, valamint a tojás forgalmazását. Románia szárnyashús-exportját egyelőre nem érinti a vírus megjelenése.
Vágólapra másolva!

Vonuló madarak révén került a Duna-delta egy településének egyik háztartásába a madárinfluenza vírusa - közölte csütörtökön a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSVSA). A délkelet-romániai Tulcea megyében lévő Murighiol településen felbukkant kórokozóról szerdán állapították meg, hogy a madárinfluenza-vírus H5N1 altípusáról van szó.

A falu környékén jelenleg körülbelül 6800 vonuló madár tartózkodik. Az ANSVSA közleménye szerint e madarak által kedvelt helyről származott az a takarmány is, amivel táplálták a házi szárnyasokat.

A helyi vadászegyesületnek úgynevezett ellenőrző vadászatokat kell szerveznie, s az elejtett madarakat be kell szolgáltatniuk a hatóságoknak, hogy azok mintát vehessenek a vonuló madarak testéből.

A helyi lakosság beoltását a tervek szerint még csütörtökön befejezik. A település bejáratainál továbbra is működnek a fertőtlenítő egységek. Korlátozták az állatok szállítását és a szárnyashús, valamint a tojás forgalmazását.

Románia szárnyashús-exportját egyelőre nem érinti hátrányosan a kórokozó megjelenése. Korlátozások csak akkor várhatók, ha elterjed a madárinfluenza vírusa. A román hatóságok már szerdán közölték, hogy értesítették az Európai Bizottságot a vírus megjelenéséről.