Az örökkévalóság küszöbén áll Chávez

Vágólapra másolva!
Egész életére elnök maradhat Hugo Chávez, ha a venezuelaiak többsége támogatja alktoményos reformelképzeléseit. Az elnök által javasolt több tucat alkotmánymódosításról váasárnap tartanak népszavazást Venezuelában. Chávez szerint a reformok nyomán újra a népé lesz a hatalom, ellenfelei viszont azal vádolják: saját uralmát akarja bebetonozni.
Vágólapra másolva!

Messzire mutató alkotmányos változtatásokról szavaznak vasárnap a venezuelaiak. A Hugo Chávez elnök által kezdményezett reformok értelmében egyebek mellett megszűnne az elnöki mandátum időbeli korlátozása, és elveszítené önállóságát a nemzeti bank. Chávez szerint a módosítások nyomán a hatalom újra a népé lenne és "egy új szocialista gazdaságot teremtődne", ám ellenfelei szerint csak saját befolyását akarja még tovább növelni.

A kongresszusban már most az elnökhöz hű erők vannak többségben, és bírálói szerint Chávez a legfelsőbb bíróságot és az országos választási bizottságot is híveivel töltötte meg. Ellenfelei attól tartanak, hogy új jogköreivel élve diktatúrát fog bevezetni a dél-amerikai országban. A reformok az elnök táborában sem találtak osztatlan támogatásra: a munkanélküliség, a bűnözés a lakásgondok és az alapvető élelmiszerek hiánya sokkal inkább foglalkoztatja az átlagembereket.

A népszavazási eredmény ezúttal a felmérések szerint várhatóan szoros lesz, jóllehet Cháveznek eddig nem okozott gondot egyetlen választás megnyerése sem. A korábbi szavazások előtti közvélemény-kutatások ugyanakkor eddig rendre alábecsülték az elnök támogatását. Az ellenzék figyelmeztetett, szigorúan ellenőrzik a szavazás menetét, de a BBC tudósítója szerint a voksolás szabad lesz és tisztességes, mint mindegyik Chávez 1998-as hatalomra jurtása óta.

Mivel mérsékelt támogatói is aggályosnak tartják, hogy az alkotmánymódosítással túl sok hatalom összpontosulna az államfő kezében, Chávez a kormányzásáról szóló véleménynyilvánításnak igyekezett beállítani a népszavazást, miközben a washingtoni kormányzat és a hazai bírálói elleni kirohanásokkal fűszerezte kampányát. "Aki igent mond, az Chávezre szavaz, aki nemet, az George W. Bushra, az Egyesült Államok elnökére" - mondta.

Chávez szerint a reformok ellenzői az amerikai elnök, George Bush támogatásával megpróbálhatják erőszakos tüntetésekkel elszabotálni a szavazást. Amerikai illetékesek szerint Chávez vádjai - hogy az USA meg akarja buktani őt, és támogatja az ellene tervezett merényleteket - nevetségesek. A kampányt azonban sok erőszakos cselekmény kísérte, ezért a venezuelaiak közül sokan politikai zavargásoktól tartanak, ha a vesztes fél nem fogadja el a voksolás eredményét.

Chávez összesen 33 módosítást szeretne jóváhagyatni a referendumon, a nemzetgyűlés pedig további 36-ot javasolt. Ezek között olyanok szerepelnek, hogy akárhányszor újra lehetne választani az elnököt, amelynek mandátumát hatról hét évre emelnék, ellenőrzést kapna a központi bank és az olajexportból származó magas jövedelmeknek köszönhetően felhalmozódott valuta- és devizatartalékok felett, átalakítanák a területi közigazgatási egységeket, hatórás munkanapot és 36 órás munkahetet vezetnének be,kiterjesztenék a társadalombiztosítás előnyeit a be nem jelentett munkavállalókra is, 16 évre leszállítanák a választók korhatárát, illetve különleges hatalmat adnának az elnöknek természeti katasztrófák vagy politikai vészhelyzetek esetére.

A jelenlegi szabályok szerint Cháveznek 2012-ben el kell búcsúznia az elnöki széktől.