"Senki sem fog megvédeni!" - börtönhelyzet Afrikában

Vágólapra másolva!
Nem sok jóra készülhet az a két brit tini, akiknek drogcsempészet miatt kell ghánai börtönbe vonulniuk: az egykori rabok és a felügyelők szerint is borzasztó körülmények uralkodnak az afrikai börtönökben. Szenegálban egy ír férfi lába bánta a mostoha viszonyokat, egy kanadai társa 20 kilót fogyott 10 hónap alatt az elenyésző mennyiségű - romlott alapanyagokból készült - ételektől, Dél-Afrikában pedig AIDS-szel büntetik az engedetleneket. Jogvédők évek óta verik az asztalt az áldatlan állapotok miatt, de - állítják - mindenki inkább hasznot próbál húzni az afrikai börtönök káoszából.
Vágólapra másolva!

Kokaincsempészet miatt 3 év börtönre ítéltek két 16 éves brit lányt. A tiniket, akik végig azt állították, hogy megtévesztették őket, december 5-én szállítják át egy ghánai börtönbe. Ügyvédeik fellebeztek az ítélet ellen, de afrikai börtönöket korábban megjárt európai és amerikai társaik élményei alapján a lányok nem sok jóban reménykedhetnek.

A kanadai Raymond Clément 10 hónapot töltött egy benini büntetés-végrehajtó intézetben. A higiéniás körülmények rosszak, a rabok alultápláltak - mondta a férfi a CBC kanadai televíziónak. A cellákban nincs vécé, az éhezés mindennapos, az ételek romlottak - mesélte Clément, aki több mint 20 kilót fogyott a börtönben. A 60 éves québeci üzletembert gyémántvásárlás közben tartóztatták le és csempészéssel, valamint illegális kereskedelemmel vádolták. A kanadai kormány és a család erőfeszítései révén később szabadlábra helyezték és a vádakat ejtették. A bíróság 200 ezer dollár (35 millió forint) értékű kártérítést ítélt a férfi javára.

AIDS az engedetlenek ajándéka

Egy szenegáli börtönben az alacsony színvonalú orvosi ellátás miatt amputálni kellett Patrick Devine lábának egy részét - jelentette az RTE ír hírügynökség. A 19 éves ír fiatalember bárányhimlőben szenvedett és letartóztatását követően nem kapott megfelelő orvosi segítséget. Az egyetemistát azért vették őrizetbe, mert letolt nadrággal hőbörgött a szenegáli kormányzó otthona előtt. Az ír kormány a mérnökhallgató kiadatását kérte.

"AIDS-szel fertőzik meg az engedetlen rabokat a börtönbandák" - mesélt az afrikai börtönviszonyok sötét oldaláról a Reutersnek Gideon Morris, a dél-afrikai Börtönfelügyelet igazgatója. A kiszemelt rabokat olyan társaik erőszakolják meg, akik HIV-vírussal fertőzöttek. A "lassú defektként" emlegetett jelenséget egyes börtönbandák már 2002 óta alkalmazzák.

"Nincs arra vonatkozó adatunk, hogy hányan halhatnak meg AIDS következtében, ugyanis a statisztikák szerint legtöbbjük természetes okok miatt hunyt el" - indokolta Morris, miért nehéz feltárni az ilyen eseteket. A dél-afrikai kormány mindössze annyit közölt Morris bejelentése nyomán, hogy minden egyes megerőszakolt elítélt intravénás retrovírus elleni hatóanyagot kap, hogy megelőzzék az esetleg HIV fertőzést, bár a rabok többsége állítólag ellenkezik a gyógyszerkészítmény alkalmazása ellen.

Egyiptomban a fizikai bántalmazások mellett lelki terrorral próbálják megtörni a letartóztatottakat - figyelmeztet a Human Rights Watch jogvédő szervezet. Egy jelentésük szerint a helyi hatóságok egy férfit feleségének megerőszakolásával próbáltak vallomásra bírni. A kihallgató tiszt közölte a férfival, hogy a másik szobában a feleségét tartják fogva és amennyiben nem válaszol kérdéseire, megerőszakolják a sikoltozó nőt.

Tíz éve is szóltak már

Az idei felmérések szerint az Egyesült Államok után Dél-Afrikában a legmagasabb a 100 ezer lakosra jutó elítéltek aránya - 335 fő. A börtönök túlterheltsége 140 százalékos - jelentette a londoni székhelyű Börtöntanulmányok Nemzetközi Központja (ICPS).

Az afrikai börtönök túlzsúfoltak, a fogva tartottak éheznek, az alacsony színvonalú orvosi ellátás miatt járványok (Hepatitis, malária, TBC vagy AIDS) alakulnak ki, a hatóságok pedig fittyet hánynak az emberi jogokra - figyelmeztet az Amnesty International az afrikai börtönökkel kapcsolatban. Külön problémának számít szerintük az is, hogy sok embert - köztük külföldieket - mindenféle hivatalos indoklás nélkül vesznek őrizetbe és tartanak fogva több afrikai országban is.

A Human Rights Watch tíz évvel ezelőtt már közzétett egy jelentést, amelyben beszámolt az afrikai börtönökben uralkodó válságos helyzetről, de azóta sem történt komolyabb változás. Sőt, a terror elleni harc jegyében a nyugati országok biztonsági szolgálatai is elkezdték kihasználni az afrikai börtönöket körülvevő sötétséget - állítják jogvédők.

Meztelenül, kiláncolva

"Te egy olyan helyen vagy, amit nem jelölnek a térképen. Senki sem tudja merre vagy és senki sem fog megvédeni!" - mondta egyik vallatója Laid Szaidinek. Az algériai férfit 16 hónapon át tartották fogva Tanzániában és Malawiban. A kihallgatásokon állítása szerint különös kegyetlenséggel bántak vele és rabtársaival. "Megvertek, jéghideg vízzel locsoltak, leköptek, öt napon át kiláncolva feküdtem meztelenül, étlen, szomjan" - mesélte a The New York Times-nak.


Túlzsúfoltak a börtönök

A férfi szerint a kínvallatásokat a CIA (az amerikai központi hírszerző hivatal) ügynökei végezték. Szaidi ügyvédje azonban óvatosabban fogalmaz: "Nem tudjuk pontosan, hogy a CIA vagy az FBI (az amerikai szövetségi nyomozó iroda) felelős-e a kínvallatásokért." A CIA szóvivője tagadta a vádakat: "Addig, amíg nem bizonyítják be a CIA szerepét, nem nyilatkozunk az ügyben." Szaidit még a tanzániai és kenyai amerikai nagykövetségek ellen 1998-ban elkövetett merényletek kapcsán vették őrizetbe Malawiban 2003-ban.

Amerikai kapcsolat

Brent Mickum, a washingtoni székhelyű Keller és Heckman ügyvédi iroda emberjogi kérdésekkel foglalkozó jogásza az Amnesty International egyik partnere, a cageprisoners.com nevű internetes portál kérdéseire válaszolva elmondta, hogy több olyan esetről is tudott, ahol állítólag amerikai és brit ügynökök vallattak ki fogva tartottakat Afrikában. Hozzátette, az Afrikában elkövetett jogtalan kihallgatásokat nehéz rábizonyítani az amerikai és európai hírszerzésre.

A jogsértésekről általában a szemtanúk, vagy maguk a bántalmazottak tesznek bejelentést, akik a kínvallatásokért a legtöbb esetben az Egyesült Államok kormányát teszik felelőssé, amelynek hírszerzői (CIA) és szövetségi nyomozói (FBI) szerintük szabad bejárást kaptak több afrikai országba - például Marokkóba, Egyiptomba, Szudánba, Malawiba, Tanzániába vagy Gambiába. Az Amnesty International megjegyzi, hogy az általuk vizsgált és közzétett jogsértésekre az USA és az illetékes afrikai kormányok általában nem reagálnak.

Balogh Roland