Kémei szerint kamuzik az iráni atomról Bush

Vágólapra másolva!
Hiába rémisztgetett az elmúlt időszakban az amerikai elnök és alelnöke az iráni atomfegyverrel, egy frissen nyilvánosságra hozott titkosszolgálati összegzés szerint Irán már 4 éve leállította katonai célú nukleáris fejlesztéseit. A jelentés készítői elismerik, hogy Teherán nem teljesen ártatlan: polgári célú atomprogramját könnyen át tudja állítani hadászati célra, és 2010-re képes lehet atombombát gyártani, viszont jelenleg egyáltalán nem biztos, hogy erre törekedne.
Vágólapra másolva!

Meghazudtolták az amerikai titkosszolgálatok a Fehér Házat hétfőn az iráni atomprogram ügyében. Ez az első alkalom, amikor amerikai kormányzati szervezetek azt állítják, hogy Irán már négy éve nem próbálkozik nukleáris fegyver kifejlesztésével. A hétfőn nyilvánosságra került titkos jelentés szerint "Teherán döntése, hogy leállítja nukleáris programját azt feltételezi, kevésbé eltökélt, hogy atomfegyvert fejlesszen ki, mint ahogy azt 2005 óta véltük".

Ezek az infomrációk még nehezebbé teszik George Bushnak, hogy igazoljon egy esetleges Irán elleni katonai csapást elnöki mandátuma lejárta előtt. Egyúttal szinte kizárják, hogy Kína és Oroszország támogassanak az Irán elleni szankciók szigorítását. Ráadásul a jelentés gyökeresen ellentmond annak, amit Bush és alelnöke, Dick Cheney folyamatosan hangoztat: Irán nukleáris fegyverekre hajt. Az elnök októberben egyenesen harmadik világháború rémét vázolta. A nemzeti titkosszolgálati felmérés (NIE) fenti információiról a múlt szerdán tájékoztatták őket.

Polgári program katonai végcéllal

A NIE 16 amerikai titkosszolgálat adatait veti össze. Az Irán: Nukleáris Törekvések és Képességek című jelentésben ezt írják: "nagy bizonyossággal úgy ítéljük, hogy 2003 őszén Teherán leállította atomfegyverprogramját", és legalább idén nyárig nem is indították újra. "Nem tudjuk vajon (Iránnak) szándékában áll-e jelenleg atomfegyvereket fejleszteni" - olvasható a jelentésben, amely gyökeresen ellentmond annak a két évvel ezelőtti amerikai értékelésnek, miszerint Irán atomfegyvert szándékozik kifejleszteni - írja a brit The Guardian.

Az iráni kormányzat mindeddig következetesen azt állította, atomprogramja kizárólag polgári célú. Noha a NIE úgy ítéli, hogy Irán nem dolgozik atomfegyveren, nem tartja ártatlannak az iszlám köztársaságot. Megállapításaik szerint a polgári célú urándúsítást hamar át lehet alakítani katonai célúvá, és arra is figyelmeztettek, hogy 2010-re képes lehet atomfegyvert előállítani Teherán. Az amerikai külügyi titkosszolgálat - amely maga is részt vett a jelentés elkészítésében - 2013-ra jósolja ezt, ám az összes hírszerző ügynökség úgy véli, 2015 előtt nem lesz ehhez elegendő dúsított uránja Iránnak.

Az iraki fiaskó árnya

A The Guardian szerint a NIE-t azért hozták nyilvánosságra, hogy kiköszörüljék a titkosszolgálatok tekintélyén Irakkal kapcsolatban esett csorbát. A 2003-as amerikai invázió előtt azt állították, hogy Irak tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik, ám később kiderült, ennek a megállapításnak nem volt alapja.

A Fehér Ház igyekezett gyorsan elhessegetni az új jelentéssel kapcsolatban felmerült összehasonlításokat az iraki, állítólagos tömegpusztító fegyvereket illető titkosszolgálati információkkal. Stephen Hadley nemzetbiztonsági tanácsadó szerint az új információk csak pár hónapja érkeztek meg, és azonnal tájékoztatták róluk a kongresszust és az elnököt. Hadley úgy vélte, nem szabad azt gondolni, hogy az iráni probléma kisebb lett, "ez hiba lenne". Szerinte a jelentés alátámasztja az amerikai vezetés aggodalmait és nincs szó arról, hogy George Bush elnök eltúlozta volna annak veszélyét, hogy Irán atomfegyverre tesz szert.