Illegális műkincsraktárra bukkantak Görögországban

Vágólapra másolva!
Illegális éremleletet foglalt le a görög rendőrség egy rutineljárás során. Az értékes makedón veretekre egy házkutatás során, véletlenül találtak rá. A lefoglalt műkincs piaci értéke közel 1,2 millió euró (290 millió forint). A hatóságok eredetileg lopott mobiltelefonokat kerestek a gyanúsított lakásán - írta az AP.
Vágólapra másolva!

Értékes műkincsre bukkant a görög rendőrség egy házkutatás során. A 2300 darabból álló éremlelet állítólag egy 70 éves férfi lakásán került elő. A veretek közül sok darab a két híres makedón uralkodó - II. Philipposz (Kr. e. 382-336) és fia, Nagy Sándor (Kr. e. 336-323) - idején készült. A rendőrség úgy tudja, hogy a bronzérmek illegális görögországi ásatásokról származnak. Az előkerült antik pénzeket lefoglalták - írta a The Times.

Az AP hírügynökség szerint a görög hatóságok lopott mobiltelefonokat kerestek a korábban borbélyként dolgozó férfi lakásán. A rendőrség szóvivője a The Timesnak elmondta, hogy a műkincsekre teljesen véletlenül találtak rá. A férfit a házkutatás után őrizetbe vették és illegális műkincskereskedelemmel, valamint csempészéssel vádolják.

Az antik műtárgyak nem hivatalos kereskedelme gyakori egész Európában. Az érmeket legtöbb esetben fémkeresővel találják meg. A szerkezet magáncélú használata tilos, a legtöbb európai országban szigorú törvények szabályozzák és az ezzel felkutatott leletek kereskedelme illegális. A most lefoglalt észak-görög éremlelet feketepiaci értéke megközelíti az 1,2 millió eurót (290 millió forint) - írta az AP.