Tartásdíjat követelnek a spermadonortól

Vágólapra másolva!
Egy brit férfi egy leszbikus párnak adott spermát, hogy gyerekük lehessen. Bár a férfi a két gyerek nevelésében nem vesz részt, a gyermektartási hivatal most tartásdíjat követel tőle, miután a leszbikus pár szétvált.
Vágólapra másolva!

Andy Bathie 37 éves londoni tűzoltó felajánlotta spermáját egy leszbikus párnak, hogy azoknak gyermeke lehessen. Sharon és Terri Arnold azonban csak azzal a kikötéssel jutott spermához, hogy a férfit semmilyen személyes és anyagi módon nem vesz részt a gyermekek nevelésében.

A gyermektartási hivatal viszont most többezer fontot követel a férfitól, mert a leszbikus pár szétvált, annak ellenére, hogy a kétéves kisfiú és a négyéves kislány fölött semmilyen jogot nem gyakorolhat a biológiai apa.

Bathie szerint feleségével pont azért nem vállaltak gyermeket, mert nem tudták volna az anyagi hátteret biztosítani a felneveléséhez. A férfi most a jogszabályok megváltoztatásáért küzd - írta a The Times. "Az a pár a gyerekek szülője, nem én. Én sosem voltam 'apu'. A gyermektartási hivatalban is elismerték, hogy az enyém egy különleges ügy" - nyilatkozta Bathie, akit egy 400 fontos apasági vizsgálat elvégzésére köteleztek a saját költségén.

A Humán Megtermékenyítési és Embriológiai Hatóság szóvivője szerint csak azok a férfiak nem tekinthetők biológiai szülőnek, akik donorközpontokon keresztül adnak másnak spermát. Aki egyéb utat választ, például interneten árulja a spermáját, az a gyermek apjának tekintendő, minden jogi és anyagi kötelezettségekkel együtt.

Az illetékes miniszterek szerint ideje megváltoztatni a jogszabályokat, hogy ha azonos nemű párok házasságot köthetnek és gyermekhez juthatnak, akkor egyedül ők lehessenek jogilag is a szülők. Ez azonban jelenleg nem vigasztalja Bathie-t. Az illetékesek szerint a férfi ugyan nem kaphatja vissza az eddigi vizsgálatok költségét, de reményüket fejezték ki, hogy a további költségektől mentesíti a gyermektartási hivatal, miután a leszbikus párral kötött megállapodás szerint semmilyen joga nincs a gyermekek felett - írja a Times.