Ünnepli Irán az amerikai kémjelentést

Vágólapra másolva!
Irán győzelemnek tartja azt az amerikai hírszerzői jelentést, amely szerint a perzsa ország évekkel ezelőtt leállította atomfegyver-programját. A dokumentum miatt Kína már vonakodik a Teherán elleni újabb szankcióktól, George Bush amerikai elnök azonban saját titkosszolgálatainak állítása ellenére kitart amellett, hogy Irán veszélyes.
Vágólapra másolva!

"Nagy győzelem" - így nevezte Mahmúd Ahmadenizsad iráni elnök azt az amerikai hírszerzői jelentést, amely kimondta, hogy Irán már négy éve nem próbálkozik nukleáris fegyver kifejlesztésével. Az elnök egy televíziós beszédben közölte azt is, hogy Irán nem mond le a szerinte békés célokat szolgáló nukleáris programjáról.

Washingtonnak nemcsak az iráni elnök nyilatkozata miatt fájhat a feje. A jelentés után ugyanis nehezebb lesz elfogadtatnia újabb Irán-ellenes szankciókat az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Kína már jelezte is kétségeit. "Megváltoztak a dolgok" - közölte Kína ENSZ-nagykövete, amikor újságírók arról az amerikai titkosszolgálati jelentésről kérdezték.

A nagykövetnek feltették a kérdést, vajon a jelentés miatt csökkent-e a valószínűsége, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadja az Irán elleni újabb szankciókat. A diplomata azt mondta, ezt most meg kell fontolnia a tanácsnak - számolt be a BBC News.

Kína eddig is vonakodva táámogatta az Irán elleni szakciókat és hasonló állásponton volt Oroszország is. Elemzők szerint a jelentés után kizárt, hogy támogatnának egy újabb szankciócsomagot Teheránnal szemben.

George Bush amerikai elnök ugyanakkor azt állítja, Irán továbbra is ugyanolyan nagy veszélyt jelent, mint eddig. Az Egyesült Államok régóta azon a véleményen van, hogy az iráni nukleáris program célja atomfegyver előállítása. Teherán ezt tagadja, szerinte csak békés, energiatermelési céljai vannak.

A titkosszolgálati jelentést hétfőn közölték. A dokumentum úgy fogalmaz, "Teherán döntése, hogy leállítja nukleáris programját azt feltételezi, kevésbé eltökélt, hogy atomfegyvert fejlesszen ki, mint ahogy azt 2005 óta véltük". Azt ugyanakkor a jelentés készítői is hangsúlyozzák, hogy az urándúsítással - amely szükséges fegyver előállításához - nem hagyott fel Irán, és továbbra is fenntartja annak lehetőségét, hogy nukleáris fegyvert állítson elő.