Kihallgatták Malina Hedvig lehetséges támadóját

Vágólapra másolva!
A szlovákiai legfőbb ügyészség tanúként hallgatta ki azt a férfit, aki a tavaly megvert diáklány, Malina Hedvig szerint az egyik támadója volt. A kihallgatáson azt vizsgálták, tagja-e az illető valamilyen szélsőséges csoportosulásnak.
Vágólapra másolva!

Tanúként hallgatták ki szerdán Szlovákia legfőbb ügyészségén Robert Bencit, akit a Nyitrán tavaly megvert magyar diáklány támadóinak egyikeként jelölt meg a fantomkép alapján. A férfi ellen egy másik tanú is a bűnösségét erősítő vallomást tett.

Az egyetemista lány, Malina Hedvig azt állítja, hogy két bőrfejű tavaly augusztusban azért verte meg, mert magyarul beszélt. A rendőrség nem hisz neki, ellenkezőleg: azzal gyanúsítják, hogy panaszával félrevezette a hatóságot. Az ügyben most a legfőbb ügyész kinevezte külön csoport vizsgálódik, de még mindig nem a tetteseket keresi, hanem azt firtatja, vajon hiteles-e vagy sem Malina Hedvig panasza. A szerdai kihallgatáson arra voltak kíváncsiak, hogy Benci tagja-e valamilyen szélsőséges csoportosulásnak.

A közel három órán át tartó kihallgatás után az ügyészség pozsonyi székházából - fejére húzott kapucnival - távozó tizenhét éves Benci egyetlen szóval sem válaszolt az utána loholó újságírók kérdésére. Arcát azonban a kamerák megmutatták, így ismét látható volt, a közte és a támadást követően közzétett fantomkép közti hasonlóság.

Annak ellenére, hogy szélsőséges tevékenysége miatt Robert Bencit a rendőrség egyszer már elmarasztalta, és hogy a lakóhelyén, Nyitrán azóta is nyilvánosan részt vesz a városban elhatalmasodó szélsőséges csoportok erőszakos akcióiban és erődemonstráló megmozdulásaiban, máig nem tekintik gyanúsítottnak. Hedvig ügyvédje, Roman Kvasnica a közelmúltban Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bíróságán tett panaszt. Indoklása szerint korántsem anyagi, hanem erkölcsi jóvátételt kereső szándékkal.

Kvasnica szerdán megerősítette: egy évnél hosszabb kérelmezés-sorozata után végre kedden hozzájárultak, hogy megtekinthesse a lány kihallgatásáról készült hat órás videofelvételt, melynek eddig csak két és fél órás időtartamú változatát bocsátották a rendelkezésére. A teljes anyagot még nem látta, de kíváncsi arra, vajon a felvételen ott lesznek-e azok a részek, amelyek állítólag bizonyítják, hogy a kihallgatáson Hedviggel kíméletlenül bántak. Az MTI úgy tudja: Kvasnica a továbbiakban is ragaszkodik ahhoz, hogy az ügyben idézzék be Robert Fico miniszterelnököt, aki nyilvánosan kijelentette, hogy a Hedvig-ügy mögött a kormánya megbuktatásával kísérletező erők állnak. Kvasnica a hasonlóan nyilatkozó miniszterelnök-helyettes, Dusan Caplovic beidézéséhez is ragaszkodik.

A jövő héten is kihallgatnak majd két, a Hedvig elleni támadást tanúsítani szándékozó személyt. Ennek helyszíne - egyelőre érthetetlen okból - a Pozsonytól közel ötszáz, Nyitrától pedig a kis híján négyszáz kilométernyire fekvő Homonnán (Humenné), az ország keleti végében lesz. Rajtuk kívül rendőrségi nyomozókat is beidéznek - mondta el Jana Tekelyová, a legfőbb ügyészség szóvivője