December 21-én bővítik a schengeni övezetet

Vágólapra másolva!
Csütörtökön eldőlt, hogy december 21-e lesz a schengeni övezetet kibővítésének dátuma. Pár hét múlva szabadon, megállás és ellenőrzés nélkül lehet átlépni a határt az övezeten belül, mégpedig nem csak a határátkelőhelyeken.
Vágólapra másolva!

December 21-én kibővítik a schengeni övezetet, így megszűnik a határellenőrzés kilenc új európai uniós tagállam belső határán, ezen belül Magyarország szlovák, osztrák és szlovén határán - döntött csütörtökön Brüsszelben az EU-tagállamok kormányait képviselő Tanács, a bel- és igazságügyi miniszterek értekezletének keretében.

Míg a három balti állam, Lengyelország, a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia és Málta vonatkozásában a szárazföldi és a tengeri belső határokon december 21-én, addig a légi határokon - a légitársaságok menetrendváltozásához való igazodás miatt - jövő év március 30-án szűnik meg az ellenőrzés.

A döntés a gyakorlatban azt jelenti, hogy szabadon, megállás és ellenőrzés nélkül lehet átlépni a schengeni övezethez csatlakozott államok egymás közti országhatárait - nem csupán a korábban kialakított határátkelőhelyeken, hanem bárhol, ahol fizikailag át lehet jutni egyik országból a másikba. A schengeni övezet külső határain - Magyarország tekintetében tehát a horvát, szerb, román és ukrán határon - ugyanakkor szigorodik az ellenőrzés, hiszen aki bejut bármelyik "Schengen-országba", az akadálytalanul juthat tovább az összes többibe. A 2004-ben az EU-hoz csatlakozott tizedik ország, Ciprus most nem vált a schengeni rendszer részesévé.

Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter csütörtökön Brüsszelben azt mondta, szerinte immár minden feltétel adott ahhoz, hogy december 21-én 0.00 órától a schengeni övezet kibővítésével megszűnjön a határellenőrzés Magyarország osztrák, szlovák és szlovén határán.

Már bontják a határt

A Szlovénia és Olaszország közti határátkelőhelyek létesítményeit máris elkezdték lebontani. Sezana, Vrtojba és Skofije határátkelőkön néhány óra alatt eltüntették a volt Jugoszlávia idejében emelt építményeket. December 21-ig még minden átkelőnél működni fog egy-egy vámvizsgálati fülke, ezután viszont teljesen megszűnik a határellenőrzés Szlovénia osztrák és magyar határán. Ugyanezen a napon lép majd életbe a megerősített ellenőrzés a szlovén-horvát határon, amely egyúttal a schengeni övezet új külső határa lesz. A horvát állampolgárok azonban a jövőben is személyi igazolvánnyal léphetnek be Szlovénia, Magyarország és Olaszország területére.

A schengeni övezethez jelenleg az unió 13 régi tagállama, valamint Norvégia és Izland tartozik. Nagy-Britannia és Írország nem részese a schengeni rendszernek, amely arról a luxemburgi városkáról kapta a nevét, ahol 1985-ben Belgium, Németország, Franciaország, Luxemburg és Hollandia kötött szerződést a közös határokon történő a személyi ellenőrzés fokozatos megszüntetéséről.