Keresik a keményen vallató CIA-ügynököt

Vágólapra másolva!
A legmagasabb szinten vizsgálják az USA-ban a CIA amerikai hírszerzési ügynökség körüli botrányt, amely két letörölt videofelvétel miatt robbant ki. Ezeken CIA-ügynökök vallattak "kemény eszközökkel" terroristagyanús foglyokat. Az amerikai igazságügyi minisztérium és a CIA közös vizsgálatot indított. A hírszerzési ügynökség mindeddig hiába magyarázkodott, miközben kiderült, ki adta ki a parancsot a CIA-n belül a felvételek titkos megsemmisítésére.
Vágólapra másolva!

Az amerikai igazságügy-minisztérium előzetes vizsgálatot indított szombaton a terroristagyanús személyek kihallgatásáról készült videofelvételek megsemmisítéséről. Mike Hayden CIA-igazgató üdvözölte a vizsgálatot és a CIA teljes együttműködését ígérte az ügyben. A szombaton elindult vizsgálattól azt várják, fény derül a megsemmisített videószalagokon szereplő CIA-ügynökök kilétére. Az érintettek vallatták - mint kiderült - Abu Zubaydahot és Abd al-Rahim al-Nashirit, akikről azt feltételezik, hogy az al-Kaidához tartoznak.

A botrány pénteken, a The New York Times cikke nyomán robbant ki, mely arról számolt be: a CIA megsemmisített két olyan videofelvételt, melyek terroristagyanús személyek kihallgatását rögzítették. A felvételek 2002-ben készültek, és 2005-ben semmisítették meg őket - akkor, amikor az amerikai kongresszus a CIA titkos őrizetbevételi programja körül vizsgálódott. A CIA még aznap megerősítette a kazetták megsemmisítésének tényét.

Kemény vallatási módszerek

2005-ben a szalagok megsemmisítésére Jose A. Rodriguez Jr. adott parancsot, aki akkor a CIA titkos ügyosztályának vezetője volt. Rodriguez ehhez megkapta a CIA ügyvédeinek jóváhagyását is, az ügyvédek kiléte még nem tisztázott. A New York Timest azonban korábbi és jelenlegi CIA-alkalmazottak úgy informálták, hogy John A. Rizzo, a hírszerzési ügynökség vezető ügyvédje nem tudott a szalagok megsemmisítéséről, és amikor értesítették róla, dühbe gurult - olvasható a lap honlapján.

Az amerikai Központi Hírszerzési Ügynökség azzal indokolta az eljárást, hogy nem akarták, hogy fény derüljön a felvételeken szereplő CIA-ügynökök kilétére - írta a BBC. A New York Times cikkében ugyanakkor az áll: a CIA feltehetőleg azért semmisítette meg a felvételeket, mert azokon "kemény vallatási módszereket" alkalmaztak. A New York Times forrásai - jelenlegi és egykori kormánytisztviselők - szerint a felvételeken látható módszerek legalitását megkérdőjlezhették volna a nézők.

A demokrata párti politikusok azzal vádolják a CIA-t, hogy bizonyítékokat semmisített meg, nehogy kiderüljön, hogy kínzást vagy más megkérdőjelezhető fenyítési eszközöket alkalmaztak foglyokkal szemben.

Titkos őrizetbevételi program

Az AP amerikai hírügynökség úgy tudja a CIA vezetőjétől, Michael Haydentől minden CIA-alkalmazotthoz levél érkezett, melyben a vezetőség megmagyarázza a videók megsemmisítését. A belső levél szerint a CIA már korábban elkezdte rögzíteni a kihallgatásokat a 2002-es évben - a belső ellenőrzések eszközeként -, azután azonban a felvételek törlése mellett döntöttek, mert megtartásukhoz "nem fűződött semmilyen törvényes vagy szervezeti ok", és meg kellett védeni a kihallgatásban részt vevő ügynököket. A hírügynökség szerint a levél azt is tartalmazta: "a felvételek komoly biztonsági kockázatot jelentettek".

Ha a szalagokat valaki kiszivárogtatta volna, fény derült volna a kihallgató tisztek személyazonosságára, miáltal ők és családjuk veszélybe kerülhettek volna, az al-Kaida és követői bosszút esküdhettek volna ellenük - magyarázza a levél a történteket.

A terroristagyanús személyek őrizetbe vételi és kihallgatási programjának létét George Bush elnök 2006-ban ismerte el. A program keretében olyan kegyetlen módszereket alkalmaztak a foglyok ellen, mint a kínzásnak minősülő vízbefojtásos technika.

A The New York Times egy nappal azután hozta nyilvánosságra a videók megsemmisítésének hírét, hogy a képviselőház és a szenátus hírszerzési bizottságai egyetértésre jutott egy törvényjavaslatról, amely megtiltaná a CIA-nak a "kiterjedt kihallgatási technikák" alkalmazását. A Fehér Ház már csütörtökön jelezte, hogy az elnök megvétózza a tervezetet.