Elárulta egykori besúgói nevét Tőkés László

Vágólapra másolva!
Újabb egykori besúgóinak a nevét hozta nyilvánosságra Tőkés László. A dokumentumokra hivatkozó püspök szerint egy lelkész, valamint a volt sógora is jelentettek róla a hírhedt Securitaténak.
Vágólapra másolva!

Rendszerváltás előtti besúgóinak nevét hozta nyilvánosságra Tőkés László református püspök - írja a hétfői romániai magyar sajtó. A Krónika és a Szabadság című napilapok szerint Bányai Ferenc rettegi, désaknai, majd újszentesi lelkész 1983-1989 között jelentett az egyházfőről.

Emellett a kolozsvári, de jelenleg Budapesten élő Bartha Tibor ortopéd főorvos is jelentéseket írt a kommunista hatalmat kiszolgáló Securitaténak. A Tőkés-dossziékból előkerült szekus jelentések szerint Bartha - a püspök testvérének, Tőkés Eszternek egykori férje - rendszeresen besúgta apósát, Tőkés István püspökhelyettest, feleségét, valamint sógorát, Tőkés Lászlót is.

Az erdélyi püspök-politikus veszélyesnek tartja, hogy a szekus múlttal rendelkező közszereplőket, lelkészeket továbbra is megtűrik a Királyhágómelléki Református Egyházkerületben. A püspök közlése szerint az egykori román titkosszolgálattal együttműködő egyházi alkalmazottak sorsáról az egyházkerület közgyűlése fog dönteni a közeljövőben.

A Krónikának nyilatkozó Bányai Ferenc nem tagadta, hogy jelentéseket írt a Securitaténak. "Féltem, és beszélnem kellett, hiszen engem is megfélemlítettek, mint sok más közéleti munkát végző személyt" - nyilatkozta a lapnak a lelkész.

Tőkés korábban már azonosította az egykori besúgók közül Gálfy Zoltán nyugalmazott kolozsvári teológiatanárt - olvasható a romániai magyar lapokban.