Kettős robbantás Algírban, több mint ötven halott

Vágólapra másolva!
Két, autóba rejtett pokolgépet robbantottak kedd reggel Algírban. A detonációkban 67 ember meghalt, és sok tucatnyian megsérültek.
Vágólapra másolva!

67 ember meghalt Algéria fővárosában Algírban, amikor pár perces különbséggel két pokolgép robbant a városban. Az egyik autóba rejtett bomba a városközpontban, a legfelsőbb bíróság épületénél, a másik az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának helyi képviselete előtt lépett működésbe a Hydra városrészben. Utóbbi épületet - egy a BBC-nek nyilatkozó ENSZ-alkalmazott szerint - részben romba döntötte a detonáció, melyet feltehetően öngyilkos merénylő okozott.

Az első merényletben számos egyetemista is meghalt, akiknek autóbuszát telibe találta az autóbomba. A Hydra negyedben, ahol az energiaügyi és a pénzügyminisztérium új székháza mellett számos hivatal és diplomáciai rezidencia található, sok külföldi él.

Az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) Algériában dolgozó munkatársai közül tizenkettőnek nyoma veszett, és egyelőre kutatnak az ENSZ-épület romjai között, abban a reményben, hogy életben találják őket. Korábban ENSZ-források még arról tettek említést, hogy tíz alkalmazottjuk is az áldozatok között van, de később már úgy fogalmaztak: egyelőre nem tudni az eltűntek sorsáról.

Az Európai Unió nevében Benita Ferrero-Waldner, a külkapcsolatokért felelős biztos a leghatározottabban elítélte "a civilek elleni aljas" terrortámadásokat. A helyi magyar konzulátus szerint a súlyos sérültek között külföldiek is vannak, de magyar állampolgár nincs. A robbantásokat egyetlen szervezet sem vállalta magára.

Algériában több öngyilkos merényletet is elkövettek 2007 folyamán, amelyekben sok ember vesztette életét. Szeptemberben több mint ötvenen haltak meg öngyilkos mrénylők támadásaiban. Az elharapózó erőszak ellen több tüntetést is szerveztek. A korábbi támadásokat egy, magát az al-Kaida észak-afrikai szárnyaként azonosító szervezet vállalta magára.