33 év járt Szarajevó ostromáért

Vágólapra másolva!
Súlyos börtönbüntetést kapott Szarajevó ostromáért a támadást egykor irányító tábornok. Dragomir Milosevicet 33 évre ítélték a hágai Nemzetközi Törvényszéken. Az 1994-95-ös ostromban 12 ezer ember vesztette életét.
Vágólapra másolva!

Harminchárom év börtönt kapott Dragomir Milosevic. Az egykori boszniai szerb tábornokot Szarajevó véres ostroma miatt ítélte el a hágai Nemzetközi Törvényszék. A 65 éves férfi - aki csak névrokona Slobodan Milosevic egykori szerb elnöknek - az ítélet szerint emberiesség elleni bűntetteket követett el, megsértette a hadi jogot és szokásokat az 1994-95-ös ostrom idején. A vádpontok között gyilkosság és polgári személyek elleni támadás is szerepelt. A tábornok 2004 decemberében önként adta fel magát. Eddig Hágában töltött ideje beleszámít a most kirótt büntetésbe.

A bosnyák főváros szorongatott helyzete az 1992-95-ös boszniai háború szinonimájává vált: a világ a televíziók képernyőjén keresztül követte nyomon, ahogy a szerb erők a Szarajevót övező magas hegyekről lőtték a várost. Különösen emlékezetes a szarajevói piacot ért tüzérségi támadás, amelyben 43 ember halt meg. Civil szervezetek becslése szerint az ostrom 12 ezer halálos áldozattal járt, köztük több mint ezer gyermek volt. Ez volt a leghosszabb háborús ostrom Európában a II. világháború után.