Életfogytiglanit kapott a korzikai prefektus gyilkosa

Vágólapra másolva!
Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a különleges párizsi esküdtbíróság Yvan Colonnát, Claude Erignac egykori korzikai prefektus kilenc évvel ezelőtti meggyilkolásáért. Az elítélt ügyvédje azonnal jelezte védence fellebbezési szándékát.
Vágólapra másolva!

A per során magát végig ártatlannak valló 47 éves pásztort bűnösnek találta a bíróság Korzika közigazgatási vezetője ellen 1998. február 6-án elkövetett merényletben. A prefektust a rendőrségtől lopott pisztolyból kilőtt három golyóval Ajaccio utcáján ölték meg.

Yvan Colonna ügyvédje Antoine Sollacaro - aki védőbeszédében Colonna felmentését kérte - az ítéletet "állami okból megrendelt jogi műhibának" nevezte. Véleménye szerint a vád semmilyen bizonyítékkal nem szolgált, a védelem pedig az egy hónapig tartó per során bebizonyította, hogy Colonna ártatlan. "A harc számunkra csak most kezdődik" - tette hozzá az ügyvéd.

Az ötórás tanácskozás során meghozott ítéletében a terrorista cselekményekkel vádolt személyek bűnösségének megállapítására létrehozott hét bíróból álló különleges párizsi esküdtbíróság Yvan Colonnát életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte, s a gyilkos fegyver ellopásában is bűnösnek mondta ki.

A Franciaországhoz tartozó földközi-tengeri sziget egyik csendőrsége ellen 1997 szeptemberében egy nacionalista csoport intézett támadást, s rövid ideig két csendőrt túszul ejtett. Fegyvereiket elrabolták, melyek közül az egyik pisztollyal ölték meg néhány hónappal később Claude Erignacot.

Az ítélet hírét követően az este folyamán Korzika egyik legjelentősebb városában, Bastián, kukákat gyújtogattak és köveket dobáltak az igazságügyi palota épületére.