Ideiglenes kormány alakult Belgiumban

Vágólapra másolva!
A több mint fél éve tartó belga alkotmányos válság megoldódni látszik, miután hétfőn II. Albert belga király hivatalosan is ideiglenes kormány alakítására kérte fel a korábbi ügyvezető miniszterelnököt. A belga közvélemény szkeptikus, sokan csak néhány hónapot jósolnak az új kormánynak.
Vágólapra másolva!

Elfogadta a megbízást Guy Verhofstadt flamand liberális politikus, jelenlegi ügyvezető miniszterelnök, akit hétfőn hivatalosan is felkért II. Albert belga király az ideiglenes kormány megalakítására. Az átmeneti kormány feladata lesz a bő fél éve tartott választások óta felgyülemlett, legsürgősebb ügyek elrendezése, valamint az államreform megvitatása. Az új kabinet jogköréről nem közöltek információkat, így az ideiglenes kormány játéktere kérdéses.

Belga belpolitikai megfigyelők szerint a koalíció csak néhány hónapig lehet életképes. Pedig most Belgiumnak mielőbb működőképes kormányt kellene felmutatnia.

A június 10-i választásokig Verhofstadt szociálliberális koalíció élén irányította az országot. A választásokat a flamand kereszténydemokraták nyerték meg, de vezetőjük, Yves Leterme nem tudott tartós koalíciót létrehozni. A kormányalakítás egyik buktatója az volt, hogy a flamand kereszténydemokraták mindenképpen napirendre kívántak tűzni egy olyan államreformot, amely a jelenleginél szélesebb jogot adna a nemzeti közösségeknek a szövetségi kormányzattal szemben, egyebek között az adóbevételek és a társadalombiztosítási pénzek kezelésében, valamint a foglalkoztatás alakításában.

Miután Leterme kudarcot vallott, az uralkodó Verhofstadtot kérte meg puhatolózó tárgyalások folytatására, most pedig hivatalosan is megbízta azzal, hogy alakítson ideiglenes kormányt. A vallon kereszténydemokraták azonban megmakacsolták magukat, és visszautasították az államreform Leterme által felvázolt verzióját. Verhofstadt ezért az elmúlt napokban irányt váltott, és a két országrész liberális pártja mellett a holland ajkú flamandok részéről Leterme kereszténydemokrata pártját, míg a vallonok oldaláról a szocialistákat vonta be az újrakezdett koalíciós tárgyalásokba.