Sikeresnek mondják a török hadműveletet

Vágólapra másolva!
Török katonák behatoltak kedd reggel az észak-iraki kurd autonóm régió területére, ahol a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár szervezet bázisai találhatók. A hadműveletről  konkrétumok nem kerültek nyilvánosságra, a hadsereg közleményében csak annak sikerét erősítette meg.
Vágólapra másolva!

Több száz, könnyűfegyverzettel felszerelt katona lépte át a török-iraki határt keddre virradóra s nyomult be 2-3 kilométeres mélységben a hegyvidéki területre.

A török katonaság kedd este közleményében arról tájékoztatott, hogy a török csapatok a "kis léptékű" szárazföldi hadművelettel súlyos csapást mértek a PKK-ra. A hadsereg szerint a szárazföldi erők azért lépték át a határt, hogy kurd lázadókat vegyenek üldözőbe, egy lázadócsoport ugyanis az éjszaka leple alatt megpróbált behatolni Törökország területére.

A török hadsereg nem közölte, hogy hány áldozata volt a vasárnapi légi és keddi szárazföldi támadásnak, de azt állította, hogy sok olyan létesítményre csapást mért, amely PKK-lázadóknak nyújtott menedéket. A katonaság szerint a vasárnapi légi csapást nagyon gondosan tervezték és nagy körültekintéssel hajtották végre, kizárólag a terrorszervezet létesítményeit támadták, és nem lakott területeket.

Korábbi közlések szerint a bombázások az Egyesült Államok jóváhagyásával történtek, ugyanakkor keddi esti sajtóértesülések szerint az Irakban szolgálatot teljesítő amerikai katonai vezetők semmit se tudtak a készülő török légi csapásról, és csak azután értesültek róla, hogy a gépek behatoltak Irak légterébe.

Hétfőn az iraki parlament elítélte a hét végi bombázást, amelyet "az iraki szuverenitás égbekiáltó megsértésének" nevezett.