Láncos szobában kínoz az iraki al-Kaida

Vágólapra másolva!
Kínzóközpontra és tömegsírra bukkantak amerikai katonák az egyik iraki tartományban. Az amerikai haderő szerint a létesítményben az al-Kaida kínzott embereket. A helyiek állítólag tudtak róla, de sokáig nem mertek bejelentést tenni.
Vágólapra másolva!

Az amerikai katonák egy december 9-i művelet során bukkantak a három épületből álló létesítményre, ahol szerintük az al-Kaida kínzott embereket - számolt be a BBC News. Az Irak középső részén lévő, Dijala tartománybeli Mukdadija városához közeli központról csak december 20-án, csütörtökön számolt be hivatalosan az amerikai haderő.

A katonák helyiektől kapott információk alapján jutottak el a létesítményhez. Az egyik épület mellett egy tömegsírt találtak, 26 ember maradványaival. Később fedezték fel azokat a helyeket, ahol a militánsok feltehetően kínzásokat végeztek. A falakról és a mennyezetről láncok lógtak, és fel volt akasztva egy ágy, amelyet elektromosságra kapcsoltak - számolt be az amerikai hadsereg, hozzátéve hogy több véres tárgy is volt a helyszínen.

Tudósítók szerint ebbe a tartományba vonultak át azok a militánsok, akiket az amerikaiak kiűztek Bagdad egyes részeiből és Anbar tartományból. A katonák bizonyítékokat találtak arra is, hogy a lázadók megfélemlítették a helyieket, akik már régóta tudtak a kínzásokról, de nem merték jelenteni a hatóságoknak.

A BBC News emlékeztet arra, hogy márciusban Anbar tartományban az amerikaiak már találtak egy hasonló létesítményt. Akkor két irakit ki is mentettek onnan. Ők azt állították, csak azért úszták meg a kivégzést, mert fogvatartóik le akarták filmezni megölésüket, de elromlott a kamerájuk.