Újabb madárinfluenza-gócot találtak Lengyelországban

Vágólapra másolva!
Egy lengyelországi baromfitelepen madárinfluenzát találtak a helyi állategészségügyi hatóságok. Ez a nyolcadik góc, ahol a madárinfluenza vírusának emberre is veszélyes altípusát azonosították az országban.
Vágólapra másolva!

Újabb madárinfluenza-gócot találtak Lengyelország északi részén egy mazóviai baromfitelepen, egy olyan korábbi góc közelében, amely körül korábban biztonsági övezetet alakítottak ki - közölték szombaton a lengyel állategészségügyi hatóságok. "A lengyel állategészségügyi hatóságok szombat reggel kapták meg az országos laboratóriumban elvégzett vizsgálat eredményét, amely szerint a levett mintákban azonosították a H5N1 vírust" - áll a lengyel mezőgazdasági minisztérium által kiadott közleményben.

A vírust Sadlowo Parcele falu hat gazdaságában azonosították, amely a zuromini járásbeli góc körül kialakított biztonsági övezeten belül található. Zurominban nemrégiben fedezték fel a H5N1 vírust tojó tyúkoknál. Ez a nyolcadik góc, ahol a madárinfluenza vírusának emberre is veszélyes altípusát azonosították Lengyelországban.

A madárinfluenza december eleje óta Varsótól 120 kilométerre északnyugatra két pulykafarmon, egy Zuromin térségében lévő tojófarmon és két nagy jércetelepen ütötte fel a fejét, a H5N1 vírust vadmadarakban is megtalálták az ország északkeleti részében. A farmokon összesen több mint félmillió szárnyast kellett leölni. Az Európai Bizottság december 3-án megtiltotta baromfi behozatalát a fertőzött területekről, Litvánia, Oroszország, Ukrajna és Fehéroroszország viszont teljes egészében betiltotta a lengyel élőbaromfi importját.