Újra lecsaptak a törökök az észak-iraki kurdokra

Vágólapra másolva!
Török harci gépek bombázták vasárnap a lázadó törökországi kurdok állásait Észak-Irakban. A török vezérkar vasárnap estig nem erősítette meg a légitámadással kapcsolatos értesülést.
Vágólapra másolva!

A török gépek először felderítő repülést végeztek az iráni-török határon fekvő Kandil-hegység felett, ahol a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadóinak főhadiszállása van, ezután több állást is lőttek. Az akció csak anyagi károkat okozott - közölte Dzsabbar Javar, az iraki kurd biztonsági erők (pesmergák) szóvivője az Anatolia félhivatalos hírügynökséggel.

A török légierő szombaton támadta a PKK észak-iraki állásait - közölte internetes honlapján a török hadsereg. A közlemény szerint a hadsereg a jövő héten tájékoztat a török támadások mérlegéről.

A légierő gépei december 16-án támadták a Kandil-hegységet, ahol a mintegy 3500 kurd gerilla fészkelte be magát, másnap pedig szárazföldi hadműveletet hajtottak végre az Észak-Irakba menekült és onnan törökországi célpontok elleni támadásokat előkészítő kurd lázadók ellen.

A török parlament október 21-én engedélyezte a hadseregnek, hogy iraki határ túloldalára behatolva hadműveletet hajtson végre a kurd lázadók ellen.

A PKK 1984 óta harcol Törökország északkeleti részének elszakadásáért, a harcnak azóta 37 ezer halálos áldozata volt. Törökország, az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tekinti a PKK-t.