Vágólapra másolva!
Ötvenedik alkalommal küldött népeinek televíziós karácsonyi üdvözletet kedden II. Erzsébet. A brit királynő arról beszélt, hogy a család az egyik legfontosabb változatlan érték.
Vágólapra másolva!

Az ötven évvel ezelőtti, első televíziós beszédének felelevenítésével kezdődött II. Erzsébet brit királynő idei karácsonyi üdvözlete. A 81 esztendős uralkodó, akit az Egyesült Királyság - vagyis Nagy-Britannia és Észak-Írország - mellett a Nemzetközösség 54 tagállama közül 15 ma is államfőjeként ismer el, először 1957-ben ült a BBC tévékamerája elé karácsonyi beszédével, amelyet akkor még élőben sugároztak.

A királynő szerint az elmúlt fél évszázadban rengeteg minden változott, de egy valami biztosan nem: a család fontossága, értéke. Példaként említette, hogy ő és 86 éves férje, Fülöp edinburgh-i herceg a múlt hónapban ünnepelte gyémántlakodalmát, vagyis 60. házassági évfordulóját.

Beszédében a társadalom szélén élőkre is kitért, és arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenki felelős az ő sorsukért és mindenkinek van lehetősége valamivel segíteni rajtuk.

II. Erzsébet külön megemlékezett az iraki és az afganisztáni harctereken elesett csaknem kétszáz brit katonáról is.